"Vsem prisotnim želim čim več tekmovalnih uspehov in še več poslovnih uspehov, ter da boste vsi sezono končali v okviru svojih ciljev. Vendar je to včasih malce težje, predvsem v sedanjih razmerah," je vse zbrane najprej nagovoril generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Igor Dolinšek. Prav spremenjene gospodarske razmere so po žepu udarile večino slovenskih odbojkarskih kolektivov in pri sestavi ekipe se je moral marsikdo še kako dobro zazreti v lastne mladinske pogone.

Da slovenska odbojka že vrsto let ni tako močno slonela na mladih močeh, je dokaz tudi najboljša moška ekipa ACH Volley, ki bo s precej pomlajenim moštvom še vedno glavni favorit za obe slovenski lovoriki v državnem prvenstvu in slovenskem pokalu. ACH Volley se bo skupaj s Salonitom Anhovo tekmam državnega prvenstva priključil šele v drugem delu, saj bosta ti dve moštvi pred tem igrali v interligi (srednjeevropska liga). Tudi sicer bodo odbojkarji Salonita glavni konkurenti aktulanim prvakom iz Bleda, v boj za najvišja mesta pa zna poseči tudi Ekipa Marchiol Vodi. Cilji ostalih pa so razumljivo zelo različni. Nekateri bodo zadovoljni že s tem, če bodo v pokalu zaigrali z ACH Volleyjem, nekateri drugi pa odkrito računajo, da bodo znali mešati štrene favoritom in jih s tem sedma sila ne bo več uvrščala med kandidate za obstanek.

Še mnogo več denarnih težav imajo klubi na ženski strani, saj so praktično vsi zmanjšali proračun, kar nekaj pa je tistih, ki računajo le na borbo za obstanek. Težke razmere so naprimer vodstvo kluba Hit Gorice prisilele, da svoje moštvo ne prijavi za evropska tekmovanja, saj bi organizacija evropskih gostovanj predstavljaja skoraj polovico letnega proračuna. Že stalen problem v ženski odbojki pa pomeni tudi študij igralk, saj mnoga dekleta po končani srednji šoli končajo z igralsko kariero, saj v mestih, kjer študirajo, ne najdejo sebi primernega odbojkarskega kluba. Večina klubov je igralke tako poiskalo v mladinskih in kadetskih vrstah, le tu in tam pa so nove moči pridobili iz tujine. Bržkone so prve fovoritinje za končni naslov lanskoletne prvakinje Nove KBM Branika iz Maribora.

Nekaj besed o sistemu igranja je spregovoril še sekretar tekmovanj Branko Maček, ki je razkril, da se bodo v drugem delu državnega prvenstva ekipe razdelile glede na uvrstitev v prvem delu v modro (boljše ekipe) in zeleno skupino (slabše ekipe), na koncu pa bodo imele prav vsi možnost borbe za končni naslov.