Tako Blejci kot Mariborčanke se bosta državnemu prvenstvu priključila šele v drugem delu, vseeno pa prej kot v preteklih letih. V zadnjem obdobju so namreč udeleženci srednjeevropske lige - letos so to ACH in Salonit pri moških ter Nova KBM Branik, Calcit Kamnik in Sloving Vital pri ženskah - domače tekmovanje začeli šele v končnici prvenstva. Letos pa bodo morali po novem startati že prej, in sicer s tekmami modre skupine, v katero bodo uvrščene tudi najboljše ekipe prvega dela državnega prvenstva.

Slabše ekipe bodo po prvem delu igrale v zeleni skupini, najboljši izmed njih pa bosta vseeno še vedno imeli možnost postati prvak, saj se bosta uvrstili v končnico prvenstva. Poleg spremembe načina tekmovanja je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) uvedla še eno novost, ki je povezana s številom igralcem. Če bodo imeli klubi več kot 12 prijavljenih igralcev (maksimum je 14), bodo morali imeti dva libera.

Tekmovanje pri moških bodo začeli Marchiol Vodi Prvačina, Galex Mir, Duol, Krka, SIP Šempeter, Calcit Kamnik, Svit Unimetal, Astec Triglav, UKO Kropa in MTB Maribor. V vseh ekipah je bilo veliko sprememb, če se upošteva kakovost igralskega kadra, bi morali prvi del tekmovanja dobiti igralci Marchiola, za drugo mesto pa naj bi se borili Galex, SIP Šempeter in Astec Triglav. V končnici se pričakuje nov naslov Blejcev, na finale pa poleg Salonita glasno spet računa Marchiol.

Še več sprememb kot pri moških je pri dekletih. Slabo finančno stanje in nič kaj dobri obeti za prihodnost so mnoge igralke prisilili, da opustijo svoje kariere in se posvetijo študiju, pokazale pa so se tudi razlike o bogastvu posameznih kolektivov. Najbogatejše, Mariborčanke, so z izjemo odhoda Sonje Borovinšek praktično ostale v isti zasedbi, tako da ji bo v domačih dvoranah težko kdo "pariral". Mogoče so jim blizu le igralke Calcita Kamnika, ki so se močno okrepile.

Za vrh prvega dela naj bi se potegovale tudi igralke novoustanovljenega kluba Ruše, ki je nastal z združitvijo mariborskega Tabora in Ptuja, ter igralke Slovinga Vitala in Luke Koper. V boju za vrh bo marsikdo pogrešal pokalne zmagovalke in večkratne prvakinje, igralke Hita Nove Gorice. Vodstvo primorskega kluba se je namreč odločilo, da se odreče vsem tujkam, igrale bodo le domače igralke na čelu s Tjašo Testen in Katarino Spačal. Veliko slabša kot lani je po imenih tudi Aliansa, Šempetrčanke naj bi se z Ljubljano in Jesenicami Bledom ter TPV Novim mestom borile za obstanek.