Konkurenca za osvojitev tega prestižnega naslova je bila res huda. Svetovna rekorderka v skoku s palico in olimpijska prvakinja Rusinja Jelena Isinbajeva, ki je bila že dvakrat izbrana za najboljšo evropsko atletinjo, je tokrat pristala "šele" na tretjem mestu. Druga najuspešnejša atletinja je svetovna prvakinja v skoku v višino Hrvatica Blanka Vlašić, predlanska zmagovalka izbora EAA.

Že jutri bo znan letošnji zmagovalec izbora za najboljšega evropskega atleta. Med dvajsetimi kandidati za nagrado je olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus.

Seznam nominirancev je bil sestavljen na podlagi najboljših evropskih rezultatov v vsaki disciplini z največjim poudarkom na svetovnem prvenstvu v Berlinu. Zmagovalec je določen na podlagi glasovanja splošne javnosti, predstavnikov medijev, članic zveze ter strokovnega odbora, vsak od njih pa bo h končnemu rezultatu prispeval četrtino.

Slovesna podelitev nagrad tako tako za najboljšega atleta kot tudi za najboljšo atletinjo in najbolj obetavnega mladega atleta bo na evropski atletski konvenciji 17. oktobra v Budimpešti.