Pisatelj in filozof se je odločil za precej ekskluzivno temo: Seznam. Tako bo denimo eden izmed dogodkov v nizu konferenca o flamskem slikarju iz 16. stoletja Pietru Bruegelu starejšem, saj je na njegove slike, na katerih je umetnik upodobil množice, mogoče gledati tudi kot na neke vrste vizualne sezname.

Eco, ki snov za romane veliko krat išče v zgodovinskih dogodkih, poleg tega v romanih običajno razvija zapletene spletke in filozofska razglabljanja, obožuje sezname, zato jih pogosto vključuje v svoja dela. Tudi v romanu Ime rože enemu od likov v usta položi besede: "Nič ni lepšega kot seznam."

"Pogosto dobivam najbolj nesmiselno vprašanje na svetu, ki pa v glavnem navdušuje vse novinarje, to je, katero knjigo bi vzel s seboj na samotni otok," je dejal Eco in dodal: "Moj odgovor je telefonski imenik, saj bi lahko z vsemi temi imeni ustvaril čudovite zgodbe."

Med dosedanjimi gostujočimi kuratorji v muzeju Louvre so bili ameriški pisatelj Toni Morrison, nemški umetnik Anselm Kiefer in francoski skladatelj Pierre Boulez.

Niz dogodkov na Ecov predlog bo pod naslovom Vrtoglavica seznamov (Vertige de la Liste) potekal od 2. novembra do 13. decembra.