Na finalu poletne serije, kjer bodo kvalifikacije v petek ob 19.30, tekma pa v soboto ob 15. uri,  bodo za Slovenijo tekmovali Robert Kranjec, Jernej Damjan, ki se je na poti ustavil še v Libercu na odprtem poletnem poletnem prvenstvu Češke, Rok Urbanc in Robert Hrgota. »Nekaterim tekmovalcem se pozna, da smo po seriji tekem avgusta v septembra dali več poudarka na telesni pripravljenosti,« je povedal selektor slovenske vrste Matjaž Zupan.

Slovenska reprezentanca je v Nemčijo odpotovala že včeraj in bo današnji dan izkoristila za trening in uživanje v malih poletih, saj je skakalnica v Klingenthalu že prava mala letalnica, na kateri je možno skočiti do 150 metrov. »Ciljev za poletno serijo nismo le izpolnili, ampak celo presegli, zato gremo na zadnjo tekmo neobremenjeni. Tako kot vedno si želimo uvrstitve med najboljših deset, obenem bodo fantje lahko uživali v dolgih skokih. Kranjec je zadržal formo, s katero je navduševal na poletnih tekmah avgusta. Tudi na treningu v Innsbrucku, kjer tekmovalci nimajo posebej radi skakalnice, ker je tehnično zelo zahtevna in selektivna, je bil v ospredju. En dan se nam je pridružil tudi Švicar Ammann in s Kranjcem sta bila razred zase. S Kranjcem je zdaj užitek delati, ker od njega zdaj dobim obilo povratnih informacij o občutkih med skokom in njegovih zaznavah, obenem zelo rad razvija nove stvari glede treninga in opreme,« je bil zgovoren Zupan, ki je bil, tako kot tekmovalci Kranjec, Damjan, Pikl, Hrgota in Mežnar, navdušen na treningom in meritvami, ki so jih izvedli v vetrovniku v Helsinkih.
»V vetrovniku sem dobil informacije, ki sem jih potreboval za program treningov v naslednjih mesecih. Preizkušali smo počep in vstajanje, iz česar smo dobili podatke, kdo ima stabilno ravnotežje, vadili odskok brez smuči in let. En obisk vetrovnika je trajal tri minute, vsak je bil v njem skupno 12 do 14 minut, kar je bilo za fante zelo naporno in so jih bolele mišice,« je navdušen pripovedoval Zupan, ki ima izdelan načrt do začetka svetovnega pokala na snegu konec novembra na Finskem.
Po tekmi v Klingnethalu bodo imeli skakalci poletno državno prvenstvo na plastiki v Kranju (10. oktober), nato pa odšli na trening v Oberstdorf. »Upam, da se bomo nato dogovorili za trening skokov na ledeni smučini na skakalnicah v Garmischu ali Klingenthalu, s čimer bi se tekmovalci že prilagajati na zimske razmere. V primeru treninga v ledeni špuri nam ne bi bilo treba hiteti na prvi trening na snegu. Pred prvimi skoki na snegu bomo odšli še aktivni trening v Turčijo, da se pred mrzlo zimo napolnimo z energijo. uživamo na toplem soncu ter malce sprostimo,« je dodal Zupan. Da so v skakalnem taboru izjemno motivirani za olimpijsko sezono dokazuje tudi podatek, da si bodo del stroškov za bivanje v Turčiji tekmovalci in trenerji plačali sami.