"Dvoboj proti Crisu Arreoli je bil že moj tretji v dvorani Staples Center v Los Angelesu. To mesto ima v mojem srcu posebno mesto. Tu je boks izredno popularen, poleg tega pa tu živi veliko mojih prijateljev," je dejal Vitalij Kličko. Junija 2003 je Ukrajinec v dvoboju proti takratnemu svetovnemu prvaku Britancu Lennoxu Lewisu po točkah vodil po šestih brutalnih rundah, a utrpel veliko odprto rano nad očesom, zaradi katere je sodnik prekinil dvoboj, kljub Kličkovim prošnjam. Kot se je kasneje izkazalo, je bila to za Lewisa zadnja borba in kljub temu, da je Vitalij izgubil, so bili gledalci navdušeni nad njegovo predstavo. Znova se je v Staples Center vrnil aprila 2004, ko je v osmi rundi nokavtiral Južnoafričana Corrija Sandersa in tako osvojil naslov prvaka po verziji WBC. Branil ga je le enkrat - proti Dannyju Williamsu - nato pa se je naslednje leto, tik pred predvidenim dvobojem proti Hasimu Rahmanu, upokojil zaradi bolečin v kolenu in hrbtu.

"V obdobju, ko sem se upokojil od boksa, sem saniral vse poškodbe, ki so me pestile pred tem. Preden sem se vrnil, sem se pogovoril s številnimi ljudmi. Moj trener Fritz Sdunek me je pri odločitvi podprl. Ko sem svojo namero razkril še družini, sem naletel na drugačen odziv. Moja žena in mama nista želeli, da bi se vrnil v boksarski ring, toda počutil sem se odlično. Opravil sem vse potrebne zdravniške preglede, zato sem se odločil, da se vrnem," je razkril Kličko, nato pa nadaljeval: "Upokojitev od boksa je bila psihično zame izredno težka odločitev. Nekateri so mislili, da sem to odločitev sprejel, ker sem se bal dvoboja proti Hasimu Rahmanu. Niso verjeli, da sem resnično poškodovan. Ogromno zgodbic o meni je krožilo naokoli. Psihično je upokojitev za vsakega športnika težka odločitev."

Ukrajinec bi moral še ta mesec boksati proti Angležu Davidu Hayu, bivšemu svetovnemu prvaku v lahki kategoriji. Haye se je v preteklosti že izognil dvoboju proti Vladimirju Kličku, Vitalijevemu bratu, ker naj bi imel bolečine v hrbtu. Anglež se je na koncu, kljub dogovoru, odločil, da se ne pomeri niti z Vitalijem, temveč bo raje stopil v ring novembra, ko mu bo nasproti stal Rus Nikolaj Valujev, ki naj bi mu bil bolj po meri. "Haye je resen boksar, a ni resen človek. Profesionalni boks ni samo trdo delo, potrebno je spoštovati tudi pogajanja in pogodbe. Če želiš, da pride do dvoboja, je potrebno vložiti veliko truda. Proti Valujevu ima Haye priložnost postati svetovni prvak po verziji WBA, proti meni bi dobil samo možnost, da bi bil nokavtiran. Dvomim, da je bil poškodovan, ko bi se moral boriti proti Vladimirju. Mene ni sposoben premagati niti v sanjah, zato je na koncu raje izbral Valujeva. Gre za neresnega človeka."

Vitalij Kličko bi za dvoboj proti Areolli v Evropi prejel verjetno več denarja, a ga to ni zanimalo. "ZDA so meka boksa. Max Schmeling mi je dejal, da če želim biti pravi prvak, se moram boriti v ZDA," se je Vitalij spomnil bivšega svetovnega prvaka, ki je pred smrtjo leta 2005 postal tesen prijatelj bratov Kličko. "Denar je zelo pomemben, a ne boksam le zaradi njega. Ta šport obožujem zaradi navijačev."