Delavci prav tako zahtevajo 150 evrov neto povišanja osnovne plače vsem zaposlenim do vključno VII. tarifnega razreda, kar vključuje delavce na čakanju, v bolniškem staležu, čistilke in vse zaposlene v skupini Gorenje, vključno s hčerinskimi podružnicami, so danes sporočili iz Združenja delavcev vseh podjetij Gorenja v Sloveniji.

Od uprave Gorenja delavci pričakujejo tudi izplačilo draginjskega dodatka v višini 150 evrov neto tudi za september ter odpravo krivice, do katere je prišlo pri izplačilu 150 evrov draginjskega dodatka za avgust letos pri čistilkah, gostinskih delavcev in delavcih v bolniškem staležu.

Delavci napovedujejo, da bodo v primeru, če njihove zahteve ne bodo upoštevane do 7. oktobra, dan kasneje začeli generalno stavko.

Predstavniki delavcev in sindikata so na petkovih pogajanjih o višjih plačah zavrnili predlog uprave Gorenja. Po besedah vodje pogajalske skupine Žana Zebe so predlog Gorenjeve uprave ocenili kot slab in nesprejemljiv za delavce, podrobnosti predloga pa ni želel razkriti.

Zeba tako pričakuje, da bo uprava Gorenja v tretji krog pogajanj, ki bo v sredo, prišla z izboljšanim predlogom.

Uvodna pogajanja so se začela v sredo, ko je pogajalska skupina upravo Gorenja seznanila s svojimi zahtevami. Uprava družbe pa je pogajalsko skupino seznanila med drugim tudi s pripravo izračuna za popravek najnižjih plač socialno najbolj ogroženih zaposlenih.

Prav tako je uprava Gorenja članom pogajalske skupine predstavila način ohranitve kreativnih, razvojno naravnanih delovnih mest, ne da bi bila pri tem ogrožena konkurenčnost Gorenja in njegovo pozitivno poslovanje.

Več kazalcev poslovanja Skupine Gorenje si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.