Poročali smo že, da gre za razpis, vreden 77 milijonov evrov, ki jih je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) pred tednom dni razdelilo osmim konzorcijem. "Čeprav je ljubljanska univerza pri skupnih rezultatih raziskovalnega dela udeležena v 60 odstotkih, dobi le od 20 do 25 odstotkov državnih sredstev," je poudaril Rizman. Univerza v Ljubljani je na razpisu kot nosilec sodelovala pri desetih projektih, ministrstvo pa je odobrilo financiranje dveh. Toliko jih bo ministrstvo, ki ga vodi Gregor Golobič, financiralo tudi precej manjšemu kemijskemu inštitutu, kar je na ljubljanski univerzi dvignilo nemalo prahu. Omenjeni inštitut je skoraj dve desetletji vodil Stane Pejovnik, Rizmanov protikandidat v drugem krogu rektorskih volitev in član stranke Zares.

Znano je, da je ministrstvo na razpisu prejelo prijave kar 61 konzorcijev, pri čemer jih je v drugi krog odločanja uvrstilo 17. Med projekti, ki jih je ministrstvo že pred tem izločilo zaradi neizpolnjevanja razpisnih pogojev, je po naših podatkih zaradi daleč najbolj banalnega razloga izpadel konzorcij, ki ga je vodil prof. dr. Janez Bešter z ljubljanske fakultete za elektrotehniko, poleg treh fakultet pa zajema še 17 podjetij. Tega je ministrstvo iz igre za državne milijone izločilo, ker je dovoljene stroške razvoja in upravljanja centra odličnosti presegel za 137 evrov v skupno skoraj deset milijonov evrov "težkem" projektu. Omenjeni stroški namreč ne smejo presegati 15 odstotkov celotne vrednosti projekta, pri čemer komaj verjetno zveni podatek, da je delež teh stroškov v ponudbi konzorcija znašal 15,00136 odstotka.

Pri tem je treba opozoriti, da je ministrstvo konzorcij izločilo, ne da bi ga poprej zaprosilo za "popravek" ponudbe. Poleg tega je ministrstvo konzorciju sklep o zavrnitvi poslalo šele na dan objave rezultatov razpisa, torej pred tednom dni, čeprav je Golobič pred časom zatrdil, da so neustrezne ponudbe na ministrstvu izločili že avgusta.

"Če ministrstvo res želi premakniti tehnološki razvoj naprej, bo moralo na stvari začeti gledati vsebinsko, ne pa birokratsko," nam je včeraj pojasnil Bešter in potrdil, da se je na sklep ministrstva pritožil. Omenjeni konzorcij je v sklopu centra odličnosti za informacijsko-komunikacijske tehnologije v zadnjih letih pripravil šest projektov, prav omenjene tehnologije pa so bile uradno prve na prednostni listi področij, ki naj bi jih na letošnjem razpisu financiralo ministrstvo.

Na ministrstvu so nam včeraj dejali, da se rok za vložitev pritožbe izteče v začetku naslednjega tedna.

primoz.cirman@dnevnik.si