Kolesarji imajo čas do 30. junija prihodnje leto, torej teden dni pred startom dirke po Franciji 2010, da opravijo programske module, drugače pa bodo izgubili tekmovalno licenco. Program, ki ga bodo kolesarji dobili na DVD-jih ali na spletu, bo predstavljen v petih jezikih, razložil pa bo postopke testiranja prepovedanih poživil in vseboval seznam prepovedanih sredstev, kot jih v svojih pravilnikih vodi Svetovna protidopinška agencija (WADA).

Kolesarje bodo hkrati poučili še, kako pridobiti dovoljena sredstva zdravljenja, kako ustrezno sporočiti klubom, kje trenirajo in kako prepoznati nevarnosti pri uporabi dietetičnih nadomestil. S tem bi se krovna kolesarska zveza rada izognila dosedanjim izgovorom v smislu: "Joj, nisem vedel/a ...".

UCI je projekt že predstavila nacionalnim zvezam, te pa bodo morale zagotoviti pravočasno izobraževanje kolesarjev do navedenega roka. Projekt, idejni vodja je norveška protidopinška agencija, je UCI stal 150.000 evrov, kar pa je precej manj od sredstev, ki jih UCI porabi za izdelavo "bioloških potnih listov" približno 850 cestnim kolesarjem, ki vsebujejo veliko število različnih testiranj urina in krvi. Ta znašajo letno kar pet milijonov evrov.