"Delavci bi najraje začeli stavkati. Prešli smo nazaj na 40-urni delovnik, po nekaterih poslovnih enotah delajo celo 48 ur, nadure pa menda ne bodo plačane," je bojazni zaposlenih včeraj dopoldne opisala predsednica sindikata Skei v Hidrii Rotomatiki Klavdija Pelhan.

Vodstvo in sindikat takoj v akcijo

A že čez nekaj ur nam je Pelhanova pojasnila, da jo je vodstvo pozvalo na sestanek in da so dobili zagotovila, da bodo delavci, ki delajo 40 ur na teden, dobili "normalne" plače. "Zagotovila so ustrezna. Smo zadovoljni. Seveda pa še vedno ostajajo odprta vprašanja najnižjih plač," je dejala Pelhanova.

Med zaposlenimi v Hidrii Rotomatiki je nastal preplah, ko so jim v začetku septembra vodilni pojasnili, da bodo nekateri proizvodni oddelki in del režije prešli na 40-urni delavnik, vendar hkrati niso zagotovili, da bodo plače delavcev temu primerno višje. "Dejali so, da se bo delovni čas prerazporedil čez šest mesecev, tako da bo Hidria obdržala subvencije," je pojasnila Pelhanova.

Delavci sindikatom ne zaupajo

Pelhanova je včeraj sama priznala, da se je nezaupanje do sindikatov iz Gorenja in Mure prelilo v Hidrio. Včeraj so se na izrednem sestanku sestali sindikalni zaupniki posameznih poslovnih enot Hidrie Rotomatike, da bi ugotovili, kakšne so razmere na terenu. "Danes se sindikalni zaupniki znova sestanemo, v ponedeljek pa je zbor delavcev," je nadaljnje korake pojasnila Pelhanova.

Zavod bo opravil dodaten nadzor v Rotomatiki

Inšpektorji državnega zavoda za zaposlovanje bodo v Hidrii Rotomatiki opravili dodaten nadzor izpolnjevanja pogojev za pridobitev državnih subvencij za zaposlene. V začetku tega tedna so namreč prejeli anonimni klic o domnevnih kršitvah zakonodaje v tej družbi, so nam pojasnili v zavodu. Hidria Rotomatika ima z zavodom sklenjene pogodbe za subvencioniranje za krajši delovni čas in za začasno čakanje na delo na domu.

V Hidrii domnevne nepravilnosti zavračajo

"Hidria Rotomatika je do zdaj prejela subvencije za mesec julij v znesku 53.580 evrov, pričakuje pa še izplačilo subvencij za avgust v znesku 53.700 evrov," so pojasnili v družbi. Očitke o domnevnih zlorabah državnih subvencij v celoti zavračajo. Pojasnjujejo, da subvencij septembra ne bodo prejeli, saj gredo zaposleni v družbi na 40-urni delavnik, za kar bodo polno plačali. Ob tem dodajajo, da so "razmere na trgu, ne glede na višja naročila, še vedno izjemno negotove, prodaja Hidrie Rotomatika pa je kljub povečanim naročilom še vedno za 20 odstotkov nižja kot v istem obdobju lani".

barbara.hren@dnevnik.si