Med podjetji, kjer so po navedbah sindikata delavci nezadovoljni in bi lahko morebiti prišlo do podobnih dogodkov, kot so se zgodili v Gorenju prejšnji teden, ko so delavci spontano ustavili proizvodnjo, je predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidija Jerkič na današnji novinarski konferenci v Ljubljani navedla Rotomatiko, Metal Ravne, Prevent TRO, Adrio Mobil, Štore Steel, Avtoelektriko, Valis Štore, Mariborsko livarno Maribor, Carrero Optyl in TCG Unitech.

"Nihče od sindikatov ne bo več prevzemal odgovornosti za takšna dogajanja. Opozarjamo, da je res, da imamo erozijo vrednot, da pa za to nismo krivi mi," je dejala Jerkičeva in dodala, da se bodo "pri teh uporih, če se bodo delavci upirali, upirali sindikati".

Republiški odbor SKEI je na današnji nujni seji sklenil, da bo SKEI, če bo v primeru zastoja pogajanj v Gorenju prišlo do napovedi stavke, napovedal solidarnostno stavko delavcev v panogi.

Tega pa ne bi storili le v Gorenju, ampak za vsako podjetje, kjer sindikat deluje in bi se v pogajanjih izkazalo, da pogajalci potrebujejo podporo celotnega članstva, pravi Jerkičeva. V omenjenih podjetjih gre po njenem za podobne okoliščine kot v Gorenju - družbe so skrajšale delovni čas, znižale plače, sedaj dobivajo nova naročila in te ukrepe preklicujejo, delavci pa ob daljšem delovnem času dobivajo enako plačilo, kot so ga prej.

V sindikatu, ki ima okoli 36.000 članov, kar je 40 odstotkov zaposlenih v panogi, so danes napovedali tudi ponovno odprtje pogajanj za plače po tarifnih prilogah treh kolektivnih pogodbah dejavnosti, pri čemer bodo zahtevali, da bo najnižja izplačana plača po posameznih tarifnih razredih vsaj 650 evrov bruto.

Razmišljajo o odpovedi kolektivne pogodbe in izstopu iz socialnega dogovarjanja, da bi delodajalcem povedali, da "na drugi strani potrebujejo organizirano institucijo, s katero se lahko pogovarjajo". "Delodajalci se očitno raje pogovarjajo z ulico," pravi Jerkičeva.

SKEI zahteva tudi dvig minimalne plače na vsaj 550 evrov neto ter da vlada umakne predloge pokojninske in zdravstvene reforme v času, dokler traja kriza.

Glede kritik na račun dela sindikatov je Jerkičeva dejala, da so "reakcije v medijih v zadnjem tednu morda delno upravičene, ni pa sindikat tisti, na katerega letijo vsi očitki". Po njenih besedah je vzdušje med ljudmi izrazito negativno. "Sindikat ne more biti odgovoren za splošno klimo v državi, za stvari, ki so institucionalne narave, za katere mora odgovarjati politika, DZ, vlada, zavod za zaposlovanje, inšpekcijske službe, delodajalske organizacije, tudi uprave in nadzorni sveti," pravi.

Dodaja, da kolektivne pogodbe, ki poleg plače med drugim določajo tudi dodatke, nadomestila, letne dopuste in solidarnostne pomoči ter ki so zasluga sindikatov, veljajo za vse delavce. Sindikalni zaupniki v podjetjih - SKEI jih ima okoli 2000 - po njenih besedah to funkcijo opravljajo prostovoljno in brez dodatnega plačila.

Med stvarmi, ki bi jih morali morda znotraj sindikata spremeniti, so komuniciranje in odnosi z javnostmi zunaj in znotraj sindikata, večja profesionalizacija, morebiten umik sindikatov iz podjetij ter večje soodločanje delavcev, je navedla Jerkičeva, ki je sicer na današnji seji republiškega odbora zahtevala glasovanje o zaupnici in jo dobila.