"V Zermattu in Sas Feju smo vadili zelo dobro. Kaj sem vnesel novega s svojim prihodom v reprezentanco? To bodo pokazale punce z rezultati. dejstvo je, da imamo v ekipi šest punc, od katerih sta bili poškodovani Vanja Brodnik in Mateja Robnik. Druge štiri so trenirale dobre in sem optimističen," je mesec dni pred prvim veleslalomom sezone pojasnil Klemen Bergant, ki je v zadnjem desetletju v slovenski smučariji opravljal že številne funkcije. "Da ostanemo v Evropi, smo se odločili iz večih razlogov. Prvi je bil ta, da sta bili dve dekleti poškodovani, drugi, da je bilo v določenem obdobju na jugu bolj malo snega, tretji pa ta, da nismo dobili pravi čas ta hitrh smuči. Zaenkrat delamo po planu, le v hitrih discplinah smo dva, tri dni zadaj," poudarja Dejan Poljanšek.

Ana Drev je imela lani izjemno težko poškodbo, saj ji ni uspela vrnitev po operaciji kolena. Letos je izjemno motivirana. "Že samozavest je precej drugačna, saj imam za seboj veliko dni dobrega treninga, ki mi je lani precej manjkal. Upam, da bo garanje obrodilo sadove," si želi Velenjčanka, ki je nase doslej najbolj opozorila na zadnjih olimpijskih igrah v Torinu. Nekaj težav s poškodbami je imela proti koncu pretekle sezone tudi Maruša Ferk, a na bi bila po njenih besedah sedaj že zdrava in vse bolje pripravljena.

V moškem taboru sta pred začetkom sezone najbolj optimistična najhitrejši slovenski smučar Andrej Jerman in slalomist Mitja Dragšič. "Prvič po šestih letih nisem obiskal operacijske sobe. Trening v Argentini je bil odličen. Prepričal sem se, da bi moral na takšen način vaditi že vsaj sedem let, a se reprezentanca nikoli ni odpravljala tako daleč. Vseeno upam, da mi bo to koristilo ter da bom v olimpijski sezoni resnično pravi," pravi Mitja Dragšič, ki ga prva preizkušnja svetovnega pokala čaka sredi novembra v Leviju. Andrej Jerman se lahko pred olimpijsko sezono pohvali z dvema novostima. Prva je ta, da je srečno poročen, druga pa ta, da odlično sodeluje z novim trenerjem za hitre discipline Burkhardom Schafferjem. "Tako dobri pogoji, kot smo jih imeli v Čilu, me navdušujejo z optimizmom pred olimpijsko sezoni," pravi Tržičan.

Tudi v moški reprezentanci ne gre po načrtih. Bernard Vajdič se bo zaradi operacije hrbtenice v tej sezoni posvečal zgolj slalomu, na najslabšem pa je Aleš Gorza, ki ga jutri po opravljeni magnetni resonanci čaka še pregled pri dr. Vengustu, po katarem bo jasno, kako bo, če sploh bo, Gorza tekmoval v olimpijski sezoni.