"Naloga je na pogorišču čim hitreje zgraditi novo podjetje, ki bo lahko dolgo časa delovalo. Ukvarjalo se bo s proizvodnjo in distribucijo tekstilnih izdelkov. Mislim, da je treba s pravilnim pristopom oz. prestrukturiranjem, z racionalizacijo procesa, zagotoviti obstoj in nove zaposlitve," je danes za STA dejal Starman.

Načrt naj bi bile podoben, kot so ga nedavno predstavili na Slovenski odškodninski družbi, torej ohranitev zdravega jedra v hčerinski družbi Mura in partnerji. "V Mura in partnerji je jedro, treba pa je to izpeljati. Pogledati je treba, koliko je obstoječih naročil in poiskati nova ter zagotoviti toliko ljudi, da se ta naročila izdelajo," pravi Starman.

Najprej namerava predlagati stečaj. "To se bo zgodilo zelo hitro, v nekaj dneh. Že danes se skušam seznanjati s stanjem, v četrtek se bom sestal z zaposlenimi in zelo hitro bomo pripravili načrte. Treba je ukrepati zelo hitro," pravi in dodaja, da bo v četrtek videl, ali so ljudje pripravljeni sodelovati.

Šlo naj bi za šivanje za tuje partnerje, morda tudi izdelkov lastne blagovne znamke, vendar pri slednjem Starman opozarja na previdnost. "Tu bo treba delovati previdno in počasi, ker je bilo že veliko podjetij, ki so ob prevelikem investiranju in tveganjih nato zašle v težave," dodaja.

Koliko ljudi bi lahko ohranilo delo, Starman ni mogel odgovoriti. "To bi bila špekulacija. Najprej je treba pogledati, koliko naročil je v hiši," pravi.

Po uvedbi stečaja krovne družbe naj bi Sod, kot je znano, na podlagi sklepa vlade podprl ohranitev proizvodnje v družbi Mura in partnerji, v okviru katere naj bi zagotovili delo za od 1000 do 1100 zaposlenih. Z dnem uvedbe stečaja bodo zaposleni v Muri prešli na zavod za zaposlovanje.

Novi predsednik uprave Mure je danes tudi povedal, da zaenkrat še ni bil v stiku s predsednikom uprave največjega lastnika Mure, družbe NFD Holding, Stanislavom Valantom.

Kot je znano, so delavci Mure v ponedeljek prekinili delo in zahtevali odstop uprave, nadzornega sveta in sindikalnih zastopnikov. V torek, ko je proizvodnja še stala, je nadzorni svet Mure sprejel ponujeni odstop Murinega prokurista Zdenka Podlesnika in celotne uprave družbe ter tudi sam ponudil odstop (razrešiti ga mora skupščina družbe), delavci pa so prekinili spontano stavko. Delavci Mure imajo danes dela prost dan.

Skupina Murinih delavcev je v torek nezaupanje izrekla tudi predsedniku Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v okviru katere deluje sindikat v Muri, Dušanu Semoliču. "Žal mi je, da mi je ta skupina delavcev izrazila nezaupanje, saj smo se sindikati z mano vred trudili, ko so vsi dvigovali roke - tako lastniki kapitala kot politiki," je za STA dejal Semolič. Dodal je, da je v tako veliki sindikalni organizaciji "demokracija tudi to, da neka skupina izrazi nezaupanje", da pa uživa zaupanje večine članstva.

Imenovanja Starmana za predsednika uprave Semolič ni želel komentirati, ker da ga ne pozna. "V to se ne spuščam, to je stvar lastnikov. Pomembno je, da se stvari v podjetju umirijo," je še dejal predsednik ZSSS.

Starman, ki je bil leta 2004 na listi SDS izvoljen v DZ in bil med drugim predsednik parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko ter je četrti mandat župan občine Žiri, je na čelo Mure prišel potem, ko je v okviru iskanja rešitev za podjetje ministrstvu za gospodarstvo ponudil svoje sodelovanje. "Sem gospodarstvenik; doslej sem sprejemal težke izzive in sem še tega," je dejal in dodal, da so podobno stvar uspešno izpeljali v Planiki.