Sindikat in izbrani predstavniki delavcev so včeraj poenotili stališča in zahteve, s katerimi bodo šli na pogajanja. Glavna zahteva pogajalcev delavske strani bo zvišanje plač. Zeba je povedal, da se bodo pogajali za najnižjo neto plačo v znesku 680 evrov za vsa Gorenjeva podjetja v Sloveniji. Druge zahteve so ureditev delovnega časa v skladu z zakonom o delovnem času, ki določa petdnevni delovni teden in obračun nadur. Zahteva za 40-urni delovni teden od oktobra naprej je bila sporazumno sprejeta že prejšnji teden, še vedno pa ni jasno, kakšna bo rešitev za september. Zeba je dejal, da si ne želijo, da bi se pri plačah za september ponovil avgust, zaradi česar so se delavci z uporom odzvali na plačilni dan prejšnji teden. Sinoči pa je Zeba povedal, da bodo na pogajanja šli tudi z zahtevo, da se se vsem delavcem, razen tistim z najvišjimi plačami, do konca leta izplača 150 evrov dodatka.

Pogajanja naj bi bila končana do konca septembra, rok, za katerega sta se dogovorili obe strani, pa je 7. oktober, nato pa bi v primeru neuspešnih pogajanj lahko sledila napoved stavke. Po neuradnih informacijah se te dni tudi uprava intenzivno pripravlja na pogajanja in si bo prizadevala reševati položaj delavcev z najnižjimi plačami.

Premirje med upravo in delavstvom, ki je končalo upor prejšnjo sredo, je Gorenje stalo okoli 800.000 evrov, saj, kot je znano, je v petek Gorenje 5342 delavcem izplačalo 150 evrov neto enkratnega draginjskega dodatka. Po besedah predsednika uprave Franja Bobinca pa je v času protestnega upora nastalo štiri milijone evrov škode v prodaji. Delavci bodo ta izpad nadomestili z nadurnim delom in z delovno soboto konec tedna.

zlatka.strgar@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja in vrednotenja Gorenja si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.