Danes 38-letnega Tržičana so tistega dne na Oražnovi ulici v Ljubljani brutalno napadli štirje psi pasme bulmastif, poškodovan pa je bil tako hudo, da zdravljenje še vedno ni končano. Od lastnika podivjanih živali dr. Saša Baričevića in dr. Zore Roter oziroma njenih dedičev (Roterjeva, ki je pse takrat hotela odpeljati na sprehod, je avgusta lani umrla) Meglič zahteva dobrih 112.000 evrov odškodnine.

Njihove zobe je čutil povsod

Tožnik je včeraj razložil, da se je tistega popoldneva vračal iz službe. Magister strojništva, zaposlen na ministrstvu za promet, je bil namenjen do svojega vozila, parkiranega v bližini. Med hojo po pločniku je pred seboj zagledal avto z odprtim prtljažnikom, v njem pa tri pse. Z dvorišča je takrat prihajala Rotarjeva, ki je za ovratnico držala še enega bulmastifa. Pes se ji je nenadoma iztrgal iz rok in stekel proti Megliču, takrat pa so se iz avta pognali še preostali trije. "Skakali so vame in me grizli po nogah. Vse težje sem stal in skušal sem se oprijeti ograje, da ne bi padel... Zveri so me vlekle po pločniku in cesti. Njihove zobe sem čutil na rokah, nogah, imel sem občutek, da so mi odtrgale uho. Slišal sem udarjanje zob v lobanjo, kot da bi mi skušale pregrizniti tudi to," je pripovedoval tožnik.

Takrat se mu je že temnilo pred očmi, a je slišal ljudi, kako so kričali in mu skušali pomagati. Spominja se moškega, ki je s palico poskušal ustaviti napad, prav tako tudi avta, s katerim je nekdo, verjetno policist, poskušal prestrašiti napadalce. "Ležal sem na tleh, bil sem gol, zeblo me je. Doživljal sem smrtno grozo, prepričan sem bil, da je z mano konec. V glavi se mi je na hitro odvil film mojega življenja. Spomnil sem se nerojenega otroka - dva tedna prej sva šla z ženo, ki je bila v četrtem mesecu nosečnosti, na ultrazvočni pregled in spomnil sem se tistih podob. Potem sem zaslišal nekaj strelov. Videl sem, da me psi ne napadajo več in začel sem upati, da bom morda vendarle preživel," je opisoval Meglič. Ves čas napada je bil pri zavesti, omedlel je šele v reševalnem avtomobilu. Potem so ga čakali zahtevna operacija in zapleti, ki so ji sledili. Najbolj je imel poškodovano desno roko, ki je bila popolnoma raztrgana, poškodbe je imel tudi na drugi roki, zatrgano uho so mu prišili nazaj, v njegovem čelu so zdravniki našli šestmilimetrski kamen. Raztrganine je imel po glavi, vratu, hrbtu, ugriznine na kolenih, po dimljah, na spodnjem delu nog. Najhuje je bilo to, da je nato prišlo še do akutne okvare jeter in ledvic. Slednje so odpovedale zaradi velike količine snovi, ki se izloča ob trganju mišic.

Trajno poškodovana desnica in skrajšani delovni čas

V bolnišnici je bil tri tedne, sledili so ambulantno zdravljenje in različne terapije, s katerimi si k boljšemu počutju pomaga še danes. Trajno poškodovano ima desnico, kjer ima tudi najhujše bolečine, telo mu prekrivajo številne brazgotine, ima pogoste glavobole in bolečine v čeljusti. Dela s skrajšanim delovnim časom, zdaj mu svetujejo še eno operacijo.

Na vprašanje svoje pooblaščenke Neže Dular, kaj je v času napada storila Rotarjeva, je odgovoril, da nič. "Pričakoval sem, da bo vsaj poskušala spraviti pse z mene, a tega ni storila," je izjavil. Tožene stranke, ki sta jih včeraj na sodišču zastopala odvetnika Peter Fašun in Peter Rotar, zatrjujejo, da je živali k napadu izzval, saj naj bi imel v roki telefon in jih menda celo slikal. Sodnica Mojca Lobnik je Megliču dejala, da to na celotno zadevo sicer nima nobenega vpliva, saj imamo ljudje pravico hoditi po pločniku pa tudi telefonirati ali fotografirati. Kljub temu je tožnik namigovanja tožencev odločno zanikal. "Nič nisem naredil. Le hodil sem in potem se je zgodilo kot strela z jasnega," je poudaril.