Predlog so podpisali vodje poslanskih skupin Zares, DeSUS in LDS Cvetka Zalokar Oražem, Franc Žnidaršič in Borut Sajovic ter namestnik vodje PS SD Samo Bevk, v parlamentarni postopek pa so ga vložili v petek.

Novela naj bi začela veljati v letu 2012, treba pa jo je sprejeti že zdaj, da bi vsi, ki bodo kandidirali na lokalnih volitvah prihodnje leto, njeno vsebino že poznali, je dejala Zalokar Oražmova.

Vodje poslanskih skupin koalicije so po njenih besedah menili, da so spremembe potrebne, vendar pa se nekateri posamezniki znotraj poslanskih skupin s tem predlogom ne strinjajo. "Kar se tiče posameznikov, te enotnosti pri podpori žal ne bo možno doseči," je dejala. Proti so zlasti nekateri župani iz SD, je dodala.

Novela pa po njenem opozorilu ne bo urejala vprašanja nadomestil po izteku poslanske funkcije, saj bo rešitev zanj po dogovoru na seji mandatno-volilne komisije DZ pripravila posebna skupina. "Od tega dela smo zato odstopili," je dejala vodja PS Zares.

Predlog sledi ustavnima načeloma delitve oblasti, v okviru katerega je poudarjena samostojnost zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti, ter neodvisnosti in samostojnosti lokalne samouprave. Obe načeli zahtevata vzpostavitev učinkovitega sistema zavor in ravnotežja med nosilci različnih funkcij oblasti, je zapisano v besedilu predloga.