Kot je pojasnil Kompari, podjetniški sindikat predlaga, da se plače povišajo za 10 odstotkov, osnova pa bi bile oktobra lani izplačane plače. Sicer so predstavniki delavcev in sindikata oblikovali pogajalsko skupino, ki bo pogajanja o višjih plačah z upravo Gorenja začela predvidoma v sredo. Tekom današnjega dne pa se bodo srečali predstavniki delavcev in sindikata ter skušali poenotiti svoje pogajalske zahteve.

Če pogajanja z upravo Gorenja ne bodo uspešna, pa delavci napovedujejo, da bodo 7. oktobra letos ponovno ustavili proizvodnjo. Sicer je Gorenje v petek 5342 delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji in vsem delavcem, ki neposredno podpirajo proizvodni proces, ter tistim, ki so na začasnem čakanju na delo, izplačalo draginjski dodatek v višini 150 evrov neto na zaposlenega. Izplačilo dodatka je bilo dogovorjeno na sredinih pogajanjih med upravo Gorenja in zaposlenimi.

Takrat je bilo tudi dogovorjeno, da se začnejo pogovori z vodstvom družbe za določitev plačne politike v letih 2009 in 2010, podprt je bil tudi predlog uprave o uvedbi 40-urnega delovnega tedna s 1. oktobrom letos, kar pomeni, da bo od meseca oktobra dalje obračunana polna plača za 40-urni delovnik. Uprava Gorenja je zaposlenim tudi zatrdila, da ne bo šikanirala nobenega delavca, ki je sodeloval v prekinitvi dela.

Normalna proizvodnja v Gorenju je po protestih v torek in sredo stekla v četrtek zjutraj, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pa je napovedal, da bodo dvodnevni izpad proizvodnje, ki je povzročil za štiri milijone evrov poslovne škode, nadomestili v soboto, 26. septembra, nekateri proizvodni obrati pa tudi skozi podaljšan delovni čas.