Začetek letošnjega evropskega prvenstva je namigoval, da Španci letos ne bodo tako močni, čeravno so jim vsi namenili vlogo prvega favorita. Poraz s Srbijo, zmaga po podaljšku proti Sloveniji in če bi po kakšnem čarobnem ključu v tekmi predtekmovanja Španija izgubila še proti Veliki Britaniji, bi morala spakirati kovčke in se posloviti. Toda to se ni zgodilo, je pa selektor Sergio Scariolo, Italijan, ki je na tem položaju nadomestil karizmatičnega Aita, na prvih tekmah počasi vračal v formo dolgo poškodovanega prvega zvezdnika Pauja Gasola. Katalonec je v prvem krogu proti Srbiji igral kot začetnik, nato pa kot jedrska podmornica dodajal plin in si zasluženo priigral naslov MVP igralca prvenstva.

"Ni bilo lahko, sploh na začetku ne. Zaradi poškodovanega prsta sem izgubil večji del priprav reprezentance. Toda ker se tako dobro poznamo, saj že več let igramo skupaj, sem hitro 'padel noter'. Zahvaljujem se soigralcem, ker je naslov MVP posledica tega, da mi v igri vselej pomagajo," je pozneje pripovedoval Pau Gasol, ki je naslovu prvaka lige NBA z Los Angeles Lakers tako letos dodal še lovoriko za najboljšo reprezentanco na stari celini.

Da ima Španija atomsko postavo, je bilo jasno že na lanskoletnih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je v finalu šele v zadnjih minutah klonila proti zvezdniški zasedbi ZDA, v kateri so bili le največji kralji lige NBA: LeBron James, Kobe Bryant, Dwight Howard, Dwyane Wade, Jason Kidd, Chris Bosh... Na letošnjo evropsko prvenstvo so Španci prišli z oslabljeno postavo. Manjkala sta, denimo, Carlos Jimenez in Jose Calderon. Slednji je sicer evropsko prvenstvo izpustil kot igralec, ne pa tudi kot gledalec. Opravljal je namreč vlogo sokomentatorja na eni izmed španskih televizijskih postaj. "Španija bo evropski prvak. Najbolje smo uigrani od vseh, zato svojim fantom povsem zaupam," je Jose Calderon napovedal pred začetkom četrtfinalnih obračunov in ni se zmotil.

Ker Španija nima stare ekipe, jo bomo lahko na evropskem in svetovnem košarkarskem vrhu gledali še nekaj let. Jorge Garbajosa jih ima 32, Alex Mumbru 30, Carlos Cabezas, Juan Carlos Navarro, Raul Lopez, Felipe Reyes in Pau Gasol po 29, Jose Calderon 28, Rudy Fernandez 24, Sergio Llull 22, Ricky Rubio pa 19. V obdobju do olimpijskih iger 2012 v Londonu bi torej ta ekipa utegnila biti na vrhuncu moči. "To je sicer težko napovedati, kajti nikoli ne veš, kdo od najboljših si bo vzel reprezentančni odmor, ali bo nemara poškodovan, a verjamem, da ima Španija generacijo, ki mora v naslednjih letih naskakovati le najvišja mesta," pravi selektor Sergio Scariolo, ki je tretji "coach" španske reprezentance v zadnjih treh letih. Leta 2007 je namreč na evropskem prvenstvu na španski klopi sedel Pepu Hernandez. "Hvala španski košarkarski zvezi, ker mi je v roke dala tega ferrarija. Ta reprezentanca je v resnici kot ferrari, je pa res, da je včasih tako mogočen tip avtomobila težko voziti," je veliki uspeh slikovito označil Scariolo.