Morda Zagrebčani prav zaradi tega na tekmah proti Jesenicam in Olimpiji v svojem slogu niso žalili najboljših slovenskih moštev, kot se to rado dogaja na nogometu ali košarki. Če bi zbadali "Janeze", bi seveda to letelo tudi na "Lixa", katerega dresi gredo dobro v promet.

"V sezono smo štartali odlično. Zdaj moramo občinstvo, ki je naš šesti igralec na ledu, zadržati v dvorani, saj take hokejske evforije v Zagrebu že dolgo časa ni bilo. Vem, da polovica občinstva denimo sploh ne pozna hokejskih pravil, v dvorano pa pridejo zaradi spektakla," je po zmagi nad Olimpijo z 1:0 pogovor začel Robert Kristan, ki mu ugaja, da se zaradi bližine doma lahko kadarkoli usede v avtomobil in se zapelje v Slovenijo. Zagrebški vratar je že okusil slast igranja v ligi EBEL, saj je bil član Jesenic v njihovi prvi sezoni, zato opozarja soigralce: "V tej ligi imaš lahko serijo zmag, potem pa v enem tednu izgubiš trikrat. Ob takem scenariju se tisti lepši del hitro pozabi, zato moramo obdržati visok ritem. Na ledu večino časa preživijo le trije napadi, zato se nam pozna sleherna izključitev."

Kristan v Zagrebu še ni imel negativne izkušnje s prebivalci, zaenkrat pa ga tudi še nihče ni ustavil na ulici, ga potrepljal po rami in mu čestital za dobre obrambe. Kristan pravi, da tudi nima dosti prostega časa, saj veliko energije porabi na treningih, tekmah in potovanjih. Mu pa novo okolje leži: "Pod manjšim pritiskom sem bil le na tekmi proti Jesenicam, vendar ne zaradi nasprotnika, ampak zaradi uvoda v novo sezono. Občinstvo je veliko pričakovalo od nas, zato smo imeli precej nihanj v igri. Vendar na koncu je bilo najbolj pomembno to, da smo vknjižili dve točki."

Glavni cilj Medveščaka v krstni sezoni je končnica, kjer se bo pomerilo osem moštev, dve pa bosta izpadli. "Z Albo, Olimpijo in Jesenicami se bomo borili za četrtfinale. Te tekme bodo za nas pravi derbiji. Če ne bomo imeli večjih poškodb, je končnica vsekakor dosegljiva," ocenjuje Kristan, o organizacijski plati zagrebškega kluba pa pravi: "Sem zelo pozitivno presenečen. Vsi so se zelo potrudili, da nam je čim lepše. Imamo dobro zasedbo ter vodstvo, morda malce šepa pri logistiki, vendar se ne bojim, da bi se tudi ta izboljšala."

Robert Kristan je v preteklosti branil tako za Olimpijo kot Jesenice, zdaj pa imajo v teh klubih tuja vratarja. Norm Maracle je v Ljubljani, Boris Tortunov v Podmežakli, na sončni strani Alp pa se kar tre nadarjenih čuvajev mrež (Andrej Hočevar, Gaber Glavič, Aleš Sila, Matija Pintarič...), ki ne dobijo pravih priložnosti za igro. "Ko sem jaz branil v Sloveniji, sem bil prvi vratar. Ne bi se spuščal v to, zakaj letos ne branijo domači igralci, saj so za kadrovanje zadolženi drugi ljudje. Mora pa moštvo imeti veliko zaupanje v vratarja. Če tega ni, potem se tudi kakovosten vratar ne bo izkazal. Sam sem bil pred sezono v povezavah z Jesenicami in Olimpijo, tudi raje bi nastopal doma, vendar je imel Medveščak konkretnejšo ponudbo," je razkril Kristan in dodal, da so Zagrebčane dobro sprejeli na prvem gostovanju v Linzu: "Imel sem občutek, da so Jeseničane precej bolj podcenjevali na začetku njihove poti v ligi EBEL kot pa Medveščak."

Za konec je Kristan nekaj besed namenil še slovenski izbrani vrsti. Na zadnji reprezentančni akciji ni sodeloval, saj ga selektor John Harrington ni povabil na svetovno prvenstvo v Litvo. Razlog? Ker se v prejšnjem klubu Mora na Švedskem ni pretirano naigral: "Reprezentanca je cilj vsakega hokejista. Zagotovo v prihodnje ne bom šel z glavo skozi zid. Če razmere ne bodo urejene, se ne bom trudil, saj bo za menoj tudi naporna sezona pri Medveščaku."