Sindikalna zaupnica Suada Baručić, ki si je med delavci med uporom zaradi svoje dejavnosti pridobila dodatno podporo med sodelavci in bo sodelovala v pogajalski ekipi z upravo, je povedala, da se je napetost v obratih sprostila in da delo poteka brez zastojev. Predsednik sindikata SKEI Gorenje Žan Zeba, ki je na vodilnem sindikalnem položaju šele eno leto, pa je prepričan, da bo sindikat v pogajanjih zmogel zagovarjati zahtevo delavstva, da se plače povišajo za deset odstotkov. V sporazumu z upravo so sklenili, da morajo pogajanja za plače v letu 2009 končati do 7. oktobra, nato bodo sledila pogajanja za plačno politiko leta 2010. Bobinac, ki velja za izjemno trdega pogajalca, je na novinarski konferenci dejal: "Odgovorni smo peljati barko naprej. Povečevanje plač je sporno, to lahko pahne podjetje v velike izgube, banke, naši partnerji in delničarji s tem ne bi bili zadovoljni."

Zeba je napovedal možnost stavke, če v pogajanjih z upravo ne bi dosegli primernega soglasja. Sindikat bo v pogajalsko ekipo zajel tudi predstavnike delavcev, ki so jih v torek izbrali uporniki za pogovore z Bobincem. Zeba na očitke, da sindikat nima podpore zaradi prevelike povezanosti z upravo, odgovarja, da gre za izkrivljeno mnenje in da je te dni od delavcev dobil več izrazov podpore. "Mogoče kot sindikat nismo naredili dovolj in morda je največja napaka v tem, da smo preveč pripadali Gorenju. Morali bomo gledati tudi na druge stvari," je dejal Zeba. Po naših informacijah pa naj bi zaposleni v Gorenju že pripravljali pisni predlog za razrešitev sindikalnega vodstva.

Trenutno pridobljeni mir bo Gorenje stal okoli pol milijona evrov, saj bodo zaposlenim v proizvodnji in neposrednih podpornih procesih izplačali po 150 evrov draginjskega dodatka. Izplačilo naj bi danes prejelo okoli 3000 ljudi. V Gorenju je zaposlenih okoli 5000 ljudi, vštevši družbe v Sloveniji in tujini pa okoli 11.000.

Gorenje je od države za uvedbo skrajšanega delovnega časa prejelo 2,39 milijona evrov, kot nadomestilo za ukrep čakanja na delo pa še čakajo na 470.000 evrov za julij. Po napovedih Bobinca bo proizvodnja prihodnje mesece višja za 35 odstotkov v primerjavi s prvim polletjem.