Novost v letošnjem tekmovanju bo večje število tujih klubov. Kot so na predstavitvi pojasnili pri družbi Slohokej, ki bo nosilec tekmovanj v vseh kategorijah, je bilo zanimanje tujih klubov za sodelovanje v slovenskem prvenstvu precejšnje. V različnih kategorijah bodo tako ob 12 slovenskih klubih sodelovali še hrvaški Medveščak, Mladost in Zagreb, avstrijski Graz 99ers in srbski Partizan.

Slohokej je družba, ki jo je ustanovilo 11 slovenskih klubov (Acroni Jesenice, Tilia Olimpija, Slavija, Jesenice mladi, Triglav Kranj, Maribor, Hk Olimpija, MK Bled, Celje, Slavija Junior in HDD Bled). "Družba Slohokej je podpisala koncesijsko pogodbo s Hokejsko zvezo Slovenije za izvajanje klubskih tekmovanj na področju Slovenije za vse selekcije. Pogodba je sklenjena za dve sezoni," je na današnji predstavitvi dejal direktor Slohokeja Bogdan Jakopič.

Čeprav bodo pripravili tekmovanja v številnih kategorijah (članice, mladinci, kadeti, dečki, mlajši dečki in hokejske šole), pa bo največ pozornosti usmerjene na člansko prvenstvo. To bo razdeljeno na dva dela: prvi bo ligaški, letos le trikrožni namesto lanskega štirikrožnega, v katerem bo sodelovalo deset ekip, sledila bo končnica samo udeležencev te lige, nato pa še odločilni del DP za naslov državnega prvaka, tudi z Acroni Jesenicami in Tilio Olimpijo.

V prvem delu DP - nosilec tekmovanj ga je poimenoval Slohokej liga članov 2009/10, bodo sodelovali slovenski klubi Maribor, Triglav, HK Olimpija, Jesenice mladi, MK Bled in Slavija ter hrvaška Medveščak in Mladost, beograjski Partizan in Graz 99ers (podružnično moštvo ekipe, ki nastopa v ligi Ebel). Redni del se bo začel 23. septembra, končal pa po 27 krogih 30. januarja. Najboljših osem klubov bo igralo dve tekmi četrtfinala ter polfinale in finale na dve dobljeni tekmi. Zmagovalec te lige - lahko bo tudi katero od tujih moštev - bo znan najpozneje 6. marca.

Odločilni del za slovenskega prvaka pa bo nato končnica. Spored in število tekem bosta odvisna od uspešnosti slovenskih predstavnikov v ligi Ebel, zato so v Slohokeju pripravili tri različice. Po različici A se bodo Jeseničani in Ljubljančani pridružili po četrtfinalu Ebel, odigrali z najboljšimi štirimi slovenskimi ekipami v prvem delu DP še mini dvokrožno tekmovanje v dveh skupinah s po tremi klubi, zmagovalca teh skupin pa se bosta udarila za naslov prvaka na štiri zmage, zadnja tekma bo 3. aprila.

Po različici B, ob uvrstitvi katerega od slovenskih klubov v polfinale Ebel, bodo najboljša štiri moštva iz DP igrala med seboj še šest krogov, najuspešnejši ekipi iz tega dela pa se uvrstita v polfinale, kjer se bosta pomerili z Acroni Jesenicami in Tilio Olimpijo. Zmagovalca polfinala bosta nato o prvaku odločala v finalu, a le na tri dobljene tekme, zadnji dvoboj bo 4. aprila.

Različica C predvideva nastop katerega od slovenskih klubov v finalu Ebel, v tem primeru pa bi zaradi časovne stiske odpadla klasična končnica s finalnimi tekmami. Moštva iz slovenskega DP bi igrala drugi del medsebojnih tekem kot v različici B, dva najboljša bi se nato uvrstita na zaključni turnir četverice z Ljubljančani in Jeseničani. Finale bi igrali na dve tekmi, s po eno na terenu vsakega od finalistov. Ob scenariju različice C bi končna odločitev časovno padla v priprave slovenske reprezentance za SP divizije I, morebiti pa bi odločitev o prvaku lahko prestavili celo po SP, ki bo sredi aprila v Ljubljani.