Kako po prvem letu delovanja ocenjujete delo vlade? Uživa vašo podporo?

Ta vlada nima programa, prav tako ne ve, kako reševati neugoden gospodarski položaj. Za to vladno garnituro je namreč značilno, da so v njej ljudje, ki nikoli niso bili v delovnem razmerju in ne vedo, kaj pomeni nekaj narediti, to prodati, odvajati vse obveznosti in plačati delavce. Navajeni so le, da vsak mesec pride denar.

Moje podpore ta vlada ne uživa, čeprav nekaj ministrov ni slabih. Na splošno pa je čudna skupina ljudi, ki so se zbrali iz vseh vetrov, vsak dela nekaj po svoje, nihče pa točno ne ve, kaj bi bilo treba. Najhuje pa je to, ker nima dirigenta in je razglašena.

Nekateri napovedujejo predčasen razpad koalicije. Kaj menite vi?

Notranje razprtije v vladi se bodo še nadaljevale in poglabljale, saj to ni površna zadeva, ampak gre za močna razhajanja. Gre zlasti za zasebne interese, saj nekateri gledajo vlado kot trenutek, kako še obogateti in pobrati, kar še niso - med te sodita tudi predsednik Zaresa Gregor Golobič in predsednica LDS Katarina Kresal. To je tudi tisto, kar daje tej vladi noto. Kosova komisija pri tem deluje politično in je pristranska.

Koalicija bo zdržala, ker ne bo prepustila vladanja nekomu drugemu, opozicija pa tudi ni pripravljena tega prevzeti v svoje roke in "pokasirati" vse, kar je ta vlada zapravila. Predčasnih volitev ne bo, saj si poslanci ne bodo sami odrezali veje, na kateri sedijo. Možna je le nezaupnica vladi, po kateri bi nekdo drug iz levice prevzel krmilo. Koalicijo sicer skupaj drži bolj želja po pridobitništvu kot sovraštvo do Janše.

Kakšen je vaš pogled na vladno kadrovanje?

Vsaka vlada zamenja aparat, ki ni njen, nikoli pa ne zamenja uradnikov, ki dobro delajo. Pri nas pa vsak minister pripelje novo ekipo, ker mu predhodna v veliki meri noče pomagati ali pa ji novi minister ne zaupa. Zato te uradnike odrine v pisarne, kjer ne naredijo nič dobrega. Vlado tako bremeni dejstvo, da v resnici akademski naslovi v poslovnem svetu ne pomenijo nič, ampak je pomembno znanje. Mi pa imamo celo vrsto profesorjev in bomo zato tonili vedno globje.

Kako menite, da bo vlada izpeljala napovedane reforme in kako ocenjujete njeno spopadanje z gospodarsko krizo? Ocenjujete, da so njeni ukrepi učinkoviti?

Ukrepi vlade, če so sploh kakšni, niso učinkoviti, saj ne urejajo segmentov, ki bi jih morali. Premier bi moral biti človek, ki je nekoč že delal v gospodarstvu. Pri reševanju krize namreč ni treba nobene velike modrosti, temveč je potrebna gospodinjska logika - s kupa lahko vzameš toliko, kolikor imaš. Ne gre torej za veliko matematiko, ampak preprosto računstvo.

Tudi reforme, ki jih vlada pripravlja, so nedodelane in brez pravega koncepta, tiste, ki bi jih morali izpeljati, pa jih ne bodo. Reforma mora biti namreč točno usmerjena, treba je vedeti, kakšna bosta izplen in učinek.

Sloveniji sploh ni bilo treba pasti v gospodarsko krizo, saj imamo tako majhno gospodarstvo, da bi jo s pametnimi potezami lahko zaobšli. Morali pa bi udariti po socialni ureditvi. Tiste, ki delajo, sedanja vlada namreč bremeni, podpira pa lenuhe.

Katere reforme bi morala vlada po vaših ocenah izpeljati?

Vlada bi morala najprej odpraviti črno in sivo ekonomijo. Takoj bi morali sprejeti tudi spremembo zakona o delovnih razmerjih, ki bi določala, da gre v pokoj tisti, ki doseže pogoje, v delovnem razmerju pa lahko ostane le v primeru, da se s tem strinjata delojemalec in delodajalec. Podaljšanje delovne dobe je zato bedast predlog. Po eni strani se podaljšuje delovni teden, po drugi strani pa daljšamo delovno dobo. Zakaj držati starejše na delovnih mestih, ko pa mladi, ki bi lahko kaj naredili, ne morejo dobiti zaposlitve.

V koaliciji je veliko razprav sprožila vladna napoved zamrznitve pokojnin, čemur se je uprla DeSUS. Menite, da to lahko resno ogrozi obstoj koalicije?

Težko je reči, kaj je ogroženo. Menim pa, da bo Erjavec samo grozil z izstopom iz koalicije, ne bo pa naredil ničesar, kar bi bilo njemu osebno v škodo.

Bi se po vašem mnenju vlada Janeza Janše bolje odrezala pri reševanju gospodarske krize, kot ta vladna garnitura?

Janša je veliko bolj odločen kot sedanji premier Borut Pahor in to je pri reševanju krize bistvenega pomena. Ne strinjam se vedno z Janševimi potezami, ampak dejstvo je, da je bilo treba narediti, kar je on rekel. Ni bilo parlamentiranja kot pri Pahorju. Neodločnost sedanjega premiera se kaže že pri tem, da si sam plačuje kavo, ob tem pa se mu cel svet smeji.

Pri Janši sem sicer pogrešal tisto, kar je začel šele na koncu mandata, to je boj proti tajkunom. Tajkunizacija je osiromašila državo, ampak tudi ta vlada pri tem nič ne naredi, saj, kot pravijo, roka roko umije.

Ste zadovoljni s pogajanji s Hrvaško? Kaj menite na izjave hrvaških veljakov, da je njihova predsednica vlade Jadranka Kosor Pahorju zabila gol?

Zadnja Pahorjeva poteza je grozljiva, to je kapitulacija. S strani Hrvaške gre za klofuto in žalitev slovenskega naroda, kar enačim z negiranjem holokavsta. Hrvaška nam ni zabila le enega gola, zabili so nam jih deset. Vlada pri tem vprašanju ne ve, kaj hoče, ne pozna zgodovine in ne pozna mentalitete Hrvatov. To namreč ni vlada Slovenije, temveč je ekspozitura bivše republiške vlade znotraj Jugoslavije. S Hrvati se ne znamo pogovarjati že od osamosvojitve.

Komunistična partija je tako močno vplivala na možganski potencial večjega dela slovenskih politikov, ki po večini izhaja iz vrst zveze komunistov, da so imeli tako oprane možgane, da niso poznali zgodovine. Ampak to znanje je najbolj pomembno za reševanje meje s Hrvaško. Če bo prišlo do referenduma glede vstopa Hrvaške v EU, bo SNS pri njem sodeloval.

Lanskoletno volilno kampanjo je zaznamovala predvsem afera Patria. Kako danes gledate na celotno dogajanje?

Prepričan sem, da gre za skrbno načrtovano zaroto, da bi nekatere v slovenski politiki umazali ter iz njih naredili zločince. Finski novinar Magnus Berglund je pri tem dobil kar lep kos denarja, za vso zadevo pa stoji nekdanja LDS.

Začetek afere Patria ima korenine v aferi Valuk. Jure Cekuta je tedaj prinašal denar v Slovenijo - šlo naj bi za 25 odstotkov višjo ceno pri sestavnih delih za valuke, ta denar pa je šel v LDS. Če so tako služili pri valukih, zakaj ne bi tega ponovili pri osemkolesnikih? Tako je bilo že vse dogovorjeno s skupino Viator&Vektor, nakar je kot slon v trgovini s porcelanom prišel tedanji obrambni minister Karl Erjavec in vse se je začelo krhati in rušiti. Reševati so morali svojo kožo, sedanji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl pa se je zatekel k čudnim rešitvam.

Kako sicer ocenjujete javnomnenjske razskave, ki kažejo na padec podpore vladi in koalicijskim strankam, nasprotno pa kažejo na rast podpore prav SNS, ki jo nekatere ankete uvrščajo na tretje mesto?

Podpora vladi sicer pada, a tu je marsikaj prikritega, pri čemer igrajo svojo igro tudi sindikati. Če bi bila to Janševa vlada, bi bili namreč sindikati vsak dan na cesti. Sedaj pa niso, ker so povezani z vlado. Skratka - vse pri tej vladi je slabo, ne vidim niti ene njene dobre poteze. To pa počasi opaža tudi javnost.

To, da se slovensko volilno telo odloča ali za eno ali za drugo stran, pa sicer ni dobro in meče slabo luč na volilce. Slednji bi namreč morali poiskati kombinacijo leve in desne opcije. Veseli pa me, da narašča podpora naši stranki, saj to kaže na to, da ljudje hočejo nekoga, ki bi naredil red.