V SB Murska Sobota je včeraj potekala delavnica o doniranju organov, kjer se seznanjajo s kritičnimi dogodki med pripravo možnega darovalca za odvzem. Direktor bolnišnice Bojan Korošec je povedal, da si prizadevajo krepiti zavest o pomenu darovanja in skrb za strokovni razvoj kadra, saj je darovanje organov in tkiv ena najplemenitejših odločitev, ki jo lahko sprejme posameznik. Soboška bolnišnica je ena najuspešnejših na tem področju; avgusta so imeli tri primere donatorstva organov, v dveh so bili uspešni, v enem pa jim iz medicinskih razlogov ni uspelo.

V bolnišnici so v minulih letih možnega darovalca za odvzem pripravili le občasno, v zadnjih dveh letih pa so dejavnost reorganizirali in težišče odkrivanja prenesli ob bolniško posteljo na intenzivno enoto. Danes se o tej problematiki lahko s svojci odkrito pogovarjajo, delavnica pa je potrebna za poenotenje pristopa, je povedal strokovni direktor bolnišnice Danijel Grabar.

Direktorica Zavoda RS za presaditev organov in tkiv Danica Avsec Letonja je poudarila, da brez podpore javnosti tudi nadaljnji strokovni koraki niso mogoči. Do konca avgusta letos je bilo presajenih 56 organov, med njimi 28 ledvic, 13 jeter, 14 src in trebušna slinavka.