Maščoba iz določene prehrane po navedbah znanstvenikov iz dallaškega Southwestern Medical Centra na možganske procese vpliva negativno. Možgani ob užitju mastne hrane namreč telesu sporočajo, naj ignorirajo signale za zmanjšanje apetita iz leptina in inzulina, učinek pa drži tudi do tri dni.

"V normalnih razmerah se telo odzove na zadostno količino hrano, to pa ne deluje predvsem takrat, ko pojemo nekaj dobrega. V študiji smo dokazali, da se lahko človekovi možganski kemični procesi spremenijo v zelo kratkem času," je pojasnila raziskovalka Deborah Clegg.

"Ko nekdo poje nekaj močno mastnega, možgani na maščobne kisline tudi reagirajo, človek pa nekoč razvije odpornost na inzulin in leptin. Ko možgani ne povedo, kdaj je v telesu zadosti hrane, se prenajedaš.“

Raziskovalci so tudi odkrili, da specifični tip maščobe, in sicer palmitinska kislina, ki jo najdemo v govedini, maslu, siru in mleku, na zgoraj opisani mehanizem deluje še posebej učinkovito.

Sicer je bila študija opravljena na miših in podganah, vendar znanstveniki pravijo, da izsledki potrjujejo splošno znana in običajna priporočila za hujšanje o omejevanju vnosa nasičene maščobe, saj povzročajo dodatno lakoto.