Deset dni po njihovem prvem srečanju na prvenstvu v predtekmovalni skupini sta se Poljska in Francija pomerili še drugič, tokrat v tekmi, ki je odločala o naslovu prvaka. Tudi v finalu, ki ga sicer ni pričakoval nihče (oba finalista sta bila tekmeca Slovenije v letošnjih kvalifikacijah), so bili boljši Poljaki, a niso imeli lahkega dela, kot bi lahko kdo pričakoval.

Francozi so bili enakovreden tekmec, pokopale pa so jih neizsiljene napake, ki jih je bilo precej več kot pri Poljakih. V prvem nizu so imeli Francozi pobudo, a po odličnih servisih Daniela Plinskega so tekmeci prišli do vodstva 22:19 in videti je bilo, da bodo gladko dobili prvi niz. Toda galski petelini se niso dali, vztrajno so izenačevali rezultat - ta je bil izenačen še pri 27:27, nato pa je Bartozs Kurek vendarle poskrbel, da so si prednost priigrali Poljaki. Podoben je bil razplet drugega niza, le da je bil odločen prej kot prvi. V tretjem so bili Francozi mnogo boljši, v izenačenem četrtem pa se je sreča nasmehnila Poljakom, ki so izkoristili drugo zaključno žogo in začeli z rajanjem na igrišču. Najboljši igralec tekme je bil Piotr Gruszka, ki so ga na koncu izbrali tudi za najboljšega igralca prvenstva.

Poljska je prvič osvojila naslov, a to ni njen največji uspeh. Leta 1976 so v Montrealu postali olimpijski prvaki, še dve leti prej pa so osvojili tudi svetovno prvenstvo. Na evropskih prvenstvih so bili petkrat drugi in enkrat tretji, leta 2006 pa so bili drugi tudi na svetovnem prvenstvu. Trenutno so na kakovostni lestvici sedma reprezentanca sveta.

* najboljši igralci prvenstva:
najboljši strelec: Antonin Rouzier (Fra)
najboljši podajalec: Pawel Zagumny (Pol)
najboljši napadalec: Aleksander Volkov (Rus)
najboljši server: Jurij Berežko (Rus)
najboljši bloker: Viktor Josifov (Bol)
najboljši sprejemalec: Stephane Antiga (Fra)
najboljši libero: Hubert Henno (Fra)
najboljši igralec: Piotr Gruszka (Pol)*

končni vrstni red:
1. Poljska
2. Francija
3. Bolgarija
4. Rusija
5. Srbija
6. Nemčija
7. Nizozemska
8. Grčija
9. Španija
10. Italija
11. Slovaška
12. Finska
13. Turčija
14. Estonija
15. Slovenija
16. Češka