Podpredsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc se je moral kar sredi prizorišča iz športnih oblačil preobleči v slavnostno obleko in zavezati kravato za podelitev kolajn. Na zmagovalnem odru je 26-letni Hrastničan spodbudil srebrnega Francoza Borisa Neveuja in bronastega Španca Carlesa Juanmartija, da sta ob prepevanju več kot 100 navijačev iz Slovenije "Kdor ne skače, ni Slovenc..." spontano poskakovala skupaj z njim. Takšen je bil slovenski vrhunec svetovnega prvenstva kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu v Seu d'Urgellu v Španiji, ki ga je s senzacionalno bronasto kolajno dopolnil kanuistični dvojec Sašo Taljat - Luka Božič.

Kauzer je v kraljevski disciplini dobesedno pometel s tekmeci, utišal dvomljivce in dokazal, da je iz šampionskega testa. Po progi je letel kot raketa, zato je bila njegova prednost na cilju debeli dve sekundi, s čimer je potrdil sloves daleč najhitrejšega krotilca brzic. Potem ko je bil lani veliki osmoljenec olimpijskih iger, je prekinil sedem let dolgo slovensko sušo osvajanja kolajn na svetovnih prvenstvih ter po dosežkih končno prehitel očeta Petra in osebnega trenerja, ki je bil na svetovnem prvenstvu peti.

Izjemno nadarjena najstnika Sašo Taljat in Luka Božič sta z malce cmoka v grlu že dala izjave za slovenske medije ob četrtem mestu v kanuju dvosedu, nakar sta k njima pristopila Britanca Baillie in Stott ter priznala dotik vrat, kar je mladeniča iz Mosta na Soči izstrelilo na zmagovalni oder. "Kar tresem se od razburjenja. Nekaj takšnega nisem upal niti sanjati. Trdo delo je poplačano, skrivnost je tudi v sproščenosti," je pripovedoval 18-letni Luka Božič, srednješolec na ekonomski šoli v Novi Gorici, ki je s partnerjem priprave za včerajšnji sanjski nastop začel že v trdi temi, da sta bila popolnoma budna na tekmi, ker je bil štart polfinala že ob pol deveti uri zjutraj. Božič in Taljat sta skupaj s trenerjem Dejanom Testenom morala plezati čez ograjo, ker je bilo prizorišče še zaklenjeno, da sta se povsem zbudila, pa sta se po veslanju za ogrevanje še okopala v reki. "Potrebujem še nekaj ur, da bom vse skupaj dojel. Sanjska sezona, ki sva jo sklenila z najboljšo možno vožnjo. Na evropskem prvenstvu do 23 let sva bila druga, zdaj sva med člani tretja, dosežka, ki ju bo težko ponoviti. Pred svetovnim prvenstvom je bil cilj uvrstitev v finale," je dodal 19-letni bruc Fakultete za šport Sašo Taljat, ki med tednom živi v Ljubljani, zato so bili skupni treningi pravi logistični podvig. Slovenija ima kolajno v kanuju dvosedu po 46 letih, ko sta bila srebrna Natan in Dare Bernot.

Urša Kragelj, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, je bila dve tretjini proge celo v boju za zmago z najhitrejšim vmesnim časom, po dveh napakah v spodnjem delu pa je prvenstvo končala na osmem mestu, kar je zanjo glede na mladost sanjski dosežek. "Nisem razočarana. Takšno je življenje. Meni je noro dobro, da sem osma na svetu. Nekoč sem gledala najboljše kajakašice na svetu, zdaj sem jim konkurenčna, čeprav sem med vsemi najmlajša. Takšne nore vožnje mi dajejo zagon in še večjo motivacijo za naprej," je povedala 21-letna Novogoričanka, študentka prvega letnika prevajalstva (francoščina, nemščina) na Filozofski fakulteti. Ostali Slovenci, kajakaš Jure Meglič in kanuisti Benjamin Savšek, Dejan Stevanovič in Simon Hočevar, so bili prepočasni za finale.