Kozmus je zbral 60 točk in za štiri točke prehitel slovenskega rekorderja v suvanju krogle Mira Vodovnika (Almont, 56 točk), tretji pa je bil brežiški rekorder v skoku s palico Jure Rovan (Fit, 43). Špilerjeva je bila s 47 točkami pred Mariborčanko Sabino Veit (100 in 200 m, 39) in Koprčanko Radmilo Vukmirovič (100 m ovire, 38).

Četrta sezona VN Vzajemne se je začela 24. maja v Slovenski Bistrici, končala pa 9. septembra v Brežicah. Za niz največjih slovenskih mitingov sta štela tudi državno prvenstvo 1. in 2. avgusta v Mariboru in atletski pokal (APS) 6. in 7. junija v Ljubljani. Skupaj so pripravili devet tekmovanj, mitingi pa so potekali še v Ljubljani (1. junija), Velenju (2. julija), Novem mestu (22. julija), Mariboru (28. julija) in Celju (2. septembra.

V letošnji sezoni je bilo spremenjeno točkovanje. Prej so rezultate preračunali po mednarodnih tablicah IAAF, letos pa so točkovali mesta, pri čemer je za prvo posameznik dobil osem točk, za osmo pa eno ... Dve dodatni točki je prinesel rekord VN Vzajemne, tri norma B za svetovno prvenstvo, štiri pa državni rekord v članski kategoriji ali norma A za SP. Če posameznik ni dosegel 900 točk po mednarodnih tablicah, je za uvrstitev dobil 50 odstotkov točk. V primeru enakega števila točk je odločal boljši izid po mednarodnih tablicah.

Tuji tekmovalci so dobili bonuse le za rekorde VN Vzajemne. Za denarne nagrade so se namreč potegovali slovenski in tuji tekmovalci, organizatorji posameznih tekem pa bodo denar delili najboljšim osmim atletom in osmim atletinjam. AZS je namenila nagrade desetim najboljšim posameznikom in posameznicam v skupnem seštevku, ki pa so morali nastopiti na najmanj petih mitingih. Proračun lige, vključno s televizijskim prenosom in drugimi stroški, je bil 130.000 evrov, nagradni sklad AZS pa je bil 36.000 evrov. Najboljši tuji tekmovalec je bil Jurica Grabušić, hrvaški rekorder na 110 m ovire, ki je zasedel četrto mesto (40 točk).

"Letos smo imeli opazen napredek, kar se poznalo tudi po številu gledalcev, ki se je zelo povečalo na nekaterih mitingih. Vse več je tudi tujih tekmovalcev, ki so posegli tudi v nagradni sklad. Tako se konkurenca povečuje in mnogi naši atleti in atletinje, ki še ne morejo priti na mednarodne mitinge na tujem, imajo možnost, da zorijo na domačih tekmah," je dejal predsednik AZS Peter Kukovica.

"Spremenjeno točkovanje je prineslo nekoliko širšo paleto slovenske atletike, saj je bila tokrat najpomembnejša uvrstitev na posameznih tekmah. Pred tem je bil pomemben izključno dosežen rezultat in so za sam vrh lahko potegovali le naši najboljši. Mitingi so organizacijsko in po številu gledalcev napredovali. S Hrvati in Avstrijci smo imeli že nekaj sestankov, da bi povečali tudi nagradni sklad ter s tem povečali kakovost. V letošnji sezoni smo pogrešali le večje število naših tekmovalcev srednjega kakovostnega razreda in to bomo skušali v prihodnje spremeniti," je pojasnil komisar lige Martin Steiner.

"Nisem ravno pristaš novega točkovanja, ker se bo liga gotovo razvijala, pa pričakujem, da bomo prilagodili tudi sistem točkovanja in s tem privabiti še boljše tuje tekmovalce," je ocenil Kozmus, Špilerjeva pa je dodala: "Zadovoljna sem, ker sem zmagala. Letošnja sezona je bila zame izjemna." Kozmus in Špilerjeva sta letos prav na tekmah za VN izboljšala tudi slovenska rekorda v metu kladiva.