Tržič loči poletje od snega, ki ga je bilo v soboto že videti na Karavankah. Pridevnik "mednarodni" je v Tržiču letos zbledel, saj tujcev ni bilo. Ugled tekme so rešili Vesna Fabjan, Janez Marič in Klemen Bauer. Pred 16 leti bi si z zmagovalcem tekme svetovnega pokala v biatlonu ter tekmovalcema za deseterico svetovnega pokala obliznili vse prste. A vedno se nekako še išče tiste, ki jih ni. V zadnjih letih ni bilo tekme v Tržiču, da bi se skupaj udarili tekaško-biatlonski tabori. Vedno ima kateri strateg drugačen načrt priprav, neskladen s Tržičem, kot bi ne bilo vedno v koledarju na "šuštarsko" soboto. A pisati o tistih, ki jih ni, do tistih, ki zares tekmujejo, je krivično.

V vseh 17 izvedbah se je z izjemo dveh tekem na drugi lokaciji zaradi popravil ceste že naredila baza podatkov, ki zaradi iste trase daje primerjavo pripravljenosti. Italijanka Stefania Belmondo (17:14) in Slovak Martin Bajčičak (21:13) sta postavila taki znamki, da je velik izziv že čim bolj se približati njunima dosežkoma. In prav letošnji tek Fabjanove s 17:30 in Mariča z 21:44, oba s tretjim časom vseh časov, ter tudi Bauerja z desetimi sekundami pribitka, je bil najhitrejši slovenski doslej v obeh konkurencah. Za Vancouver dober znak.

"Odločila sem se, da poskušam izboljšati moj čas, na dosežek Stefanie nisem niti pomislila. Že v ravninskem delu sem hitro začela in nihče od mladincev (tekli so na isti trasi, op. p.) mi presenetljivo ni sledil. Celoten klanec sem pretekla v enakomernem ritmu, v koraku ena - ena," je bila Vesna Fabjan zadovoljna po četrti zaporedni zmagi. Reprezentančno kolegico Barbaro Jezeršek, tudi varovanko Vladimirja Korolkeviča, ki je pričakovala, da bosta vsaj v spodnjem delu tekli skupaj, je pustila daleč za sabo. Fabjanova, ki je vsako leto bolj vitka, tudi to pripravljalno obdobje izboljšuje teste, čeprav je imela težave z ramo in hrbtom.

Izredno veliko je bilo zanimanje za dvoboj Mariča in Bauerja. Marič velja za najboljšega slovenskega biatlonca in tudi tekača v drsalni tehniki, Bauer pa nesporno za naslednika. Očitno bo še nekaj časa tako ostalo. "Mariču sem poskušal slediti, a je že v vznožju začel s takim ritmom, da me je povsem uničil. Morda bi moral v svojem ritmu," je razlog za vsega deset sekund, kolikor je bila razlika kar polovica klanca, na taktiko zvrnil Klemen Bauer. Janez Marič se je temu le smejal. "Tukaj gor v ta klanec me pa še ne morejo. Pričakoval sem, da bo Bauer edini sledil. Seveda sem menjaval ritem, dokler ni popustil," je Marič opisal zmagoviti tek, potem ko je le zaradi novinarjev prestavil obrok golaža, potem pa počakal na nagrado - gorsko kolo. "Bajčičakov čas? A ste normalni? On je razred zase v teku v klanec," je pripomnil 34-letni v Bohinj priženjeni Blejec, ki so ga po zmagi na bohinjskem triatlonu Jeklenih tudi Bohinjci hitro vzeli za svojega.

Biatlonce sredi tedna čaka še reprezentančno testiranje prav tako na rolkah na Soriško planino. "Kdo pa vam je to povedal? Bauer? Ah, on je doma iz Ihana, pri 'koritu' (trener Uroš Velepec je doma v Dolu pri Ljubljani, op. p.). Sicer pa o pripravljenosti težko kaj povem. Ker me vedno nekaj boli, moram kakšen trening tudi izpustiti. Emšo me očitno že daje. Ko me nekaj uščipne, mi telo s tem samo govori, da moram malce počiti," je Marič težavice obrnil na šalo. Pravi, da je tudi s strelsko formo zadovoljen, ima novo kopito originalnega proizvajalca.

Konec tedna bodo nastopili na letnem svetovnem prvenstvu v nemškem Oberhofu. Ker bo prvenstvo v enem najbolj obiskanih zimskih biatlonskih prizorišč, so za tridnevno prvenstvo že prodali 120.000 vstopnic. "Mene najbolj skrbi sporen izbor rolk. Sicer tečemo vsi z rolkami istega proizvajalca, a tudi pri tem je 'kuhinja'. Nemcem bi znali priskrbeti toliko boljše, da bo joj, nam bodo pa kakšne slabe podtaknili, kot se je lani dogajalo v Franciji." Še pred odhodom v Oberhof pa bo tudi uradna otvoritev športnega centra na Rudnem polju na Pokljuki z novo rolkarsko stezo. "Od tistega, kar smo imeli doslej, torej nič, do tega kar smo dobili, je to barvna televizija. Škoda, ker je to zame deset let prepozno." Trener Uroš Velepec se je denimo odločil, da letos pred novembrom v Skandinaviji sploh ne bodo trenirali na snegu. Trening drsalne tehnike teka na rolkah je po njegovem že tako podoben teku na snegu, da ob treningu na ledeniku Dachstein in slabih pogojih na strelišču na Ramsau več pridobijo, če se temu kar izognejo. Nova filozofija v pristopu. Prav v Oberhofu so pred kratkim odprli snežni tunel, kjer na snegu že tečejo.