Med dvanajstimi sodelujočimi, ki so si finalno vstopnico pripeli med kar devetindevetdesetimi kandidati, je strokovno žirijo najbolj prepričala Anika Horvat s pesmijo Samo ti, srca gledalcev in telefonskih glasovalcev pa so z vižo Tisti nekdo osvojili Prifarski muzikanti.

"Zmago smo pričakovali, saj prihajamo od daleč, z juga, iz Kostela. Petkrat smo se morali pripeljati do Ljubljane, kar nam je predstavljalo kar velik strošek, zato smo seveda veseli, da smo nazaj dobili malo vloženih sredstev. Sicer pa sta glavni vlogi za naš uspeh zagotovo odigrala dobra pesem in dobro besedilo, kar sodi na enega najimenitnejših festivalov v državi, čeprav so bila v preteklosti na njem določena nihanja. Toda prepričan sem, da zadnja leta ponovno pridobiva sijaj," je povedal Martin Marinč, vodja zmagovalne tamburaške skupine Prifarski muzikanti.

Zadovoljna in nekoliko presenečena pa je bila tudi zmagovalka strokovne žirije Anika Horvat, ki je na festivalu nastopila že četrtič. Pred tremi leti je slavila s pesmijo Belo nebo, letos pa se je nanj prijavila z namenom, da bi razbila stereotip, da je treba le tekmovati, saj je prepričana, da je pomembno čim več peti in igrati, ne pa zmagati.

Po mnenju nekaterih glasbenih poznavalcev je festival z najdaljšo tradicijo na Slovenskem v zadnjih letih nekoliko izgubil svoj sijaj, kar naj bi pričalo že dejstvo, da se je z nekdanjih uglednih lokacij letos preselil kar v dva studia RTV Slovenija. V studiu 1 je potekal tekmovalni del festivala, v studiu 2 pa šov program, med katerima je s humornimi vložki krmaril paradni voditeljski par javne televizije, Bernarda Žarn in Mario Galunič. Lanskoletna zmagovalna skladba Šopek maka v izvedbi Anžeja Dežana je bila tista, ki je odprla letošnjo Slovensko popevko, na odru pa so se s priredbami že znanih uspešnic zvrstili še številni gostje.

"Vesel sem, da ta festival sploh obstaja, saj je situacija v Sloveniji sicer katastrofalna. Imamo namreč morje koncertov v živo, zato pozdravljam idejo, da imajo izvajalci možnost, da se predstavijo ob revijalnem orkestru. Na nedeljskem festivalu sem malo pogrešal le širši izbor pesmi, zmotilo pa me je tudi, da so razbili kontinuiteto festivalskih pesmi z že znanimi uspešnicami v šov programu, kar je prekinilo rdečo nit festivala," je menil Miki Šarac, založnik in producent. Nad zmagovalko Aniko Horvat je bila navdušena tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV zavoda Miša Molk. "Mislim, da Anika nikdar ni bila deležna časti, ki je je vredna. Vedno je bila malo v senci, čeprav je odlična pevka. Sicer pa je imela vsaka pesem svojo zgodbo, zelo všeč so mi bili na primer Apolonia, Samuel Lucas in Regina. Menim, da manj ko se bo Slovenska popevka ozirala nazaj, več sijaja bo imela. Ne sme več iskati točk iz tega, kar je bila, ampak mora iskati nove podobe, nov ugled in nove skladbe."

"Moramo si namreč upati iti naprej," je prepričana Molkova, ki si je pozneje v družbi cveta slovenske glasbe dala duška na pogostitvi v hotelu City. Ravno v nedeljo je namreč obeležila svoj 55. rojstni dan, Tomaž Domicelj in Omar Naber pa sta bila tista, ki sta si ob ritmih Tine Turner in njene uspešnice Simply the best priborila divja častna plesa z njo.