Medtem ko so Slovenci po prijateljski tekmi z minimalnim porazom zapuščali sloviti Wembley, so tekmeci v slovenski skupni 3 poskrbeli za ugoden razplet za varovance selektorja Matjaža Keka. Obe tekmi sta se končali z neodločenim izidom: Poljaki in Severni Irci so v Chorzowu igrali 1:1 (0:1), sosedski derbi nekdanjih skupnih državljanov med Slovaki in Čehi pa se je v Bratislavi končal z 2:2 (0:0). Poljaki so v 38. minuti doživeli hladen tuš, ko je za Severno irsko zadel Kyle Laffetrty, točko pa je Poljakom v 80. minuti priigral Mariusz Lewandowski. V Bratislavi sta za Slovake zadela Stanislav Šestak (60.) in Marek Hamšik (73./11-m), za Čehe pa sta bila uspešna Daniel Pudil (68.) in Milan Baroš (83.). Na lestvici je prva Slovaška s 16 točkami, Severna Irska jih ima (s tekmo več) 14, Poljska, ki bo v sredo tekmec Slovenije v Mariboru, pa 11. Prav toliko so jih doslej zbrali Slovenci, dve manj pa Čehi.

Svetovni podprvaki Francozi so razočarali v obračunu z Romunijo. Igrali so le neodločeno 1:1, pri čemer so si po napaki Escudeja zabili še avtogol. Zdaj za Srbijo zaostajajo že štiri točke in ob morebitnem sredinem porazu v Beogradu bo prvo mesto le še teorija. V drugi tekmi skupine 7 je Avstrija rutinsko s 3:1 premagala Ferske otoke in se povzpela na tretje mesto.

V še bolj neprijetnem položaju kot Francozi so se znašli Portugalci. Zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo in njegovi soigralci so vse bolj oddaljeni od prvega SP na afriškem kontinentu. Tokrat so gostili vodilne v skupini 1 Dance in bili na robu poraza. Skandinavci so vodili skoraj do konca tekme, ko je Portugalce rešil Liedson. Danci ostajajo na prvem mestu s 17 točkami, Portugalska je četrta z desetimi. Med njima so Madžari in Švedi s 13 in 12 točkami; slednji so svoje upe na uvrstitev na SP močno povečali prav z zmago v Budimpešti z 2:1, potem ko je Barcelonin zvezdnik Zlatan Ibrahimović dosegel gol s prostega strela v sodnikovem podaljšku.

Švicarji so po zmagi proti Grčiji z 2:0 na obračunu vodilnih ekip skupine 2 zdaj sami na vrhu s 16 točkami. Toda tri točke so ostale doma šele tik pred koncem tekme, ko sta v polno v 84. in 88. minuti zadela Stephane Grichting in Marco Padalino. V boju za SP ostaja tudi Latvija, ki ima po tesni zmagi nad Izraelom v gosteh enako število točk kot Grčija.

Nemčija, vodilna ekipa skupine 4, je bila prosta in v prijateljski tekmi z 2:0 premagala prav gostitelje SP Južnoafričane. V tekmovalnih obračunih so bili uspešni Rusi, ki so s 3:0 odpravili skromni Liechtenstein ter imajo zdaj z 18 točkami le še eno manj kot Nemci. Finci so se v gosteh pri Azerbajdžanu namučili za zmago z 2:1, s 13 točkami pa imajo še nekaj teoretičnih možnosti za SP.

V Južnoafriški republiki pa so z eno nogo in pol že Španci. Vodilna ekipa skupine 5 je tokrat ponižala Belgijo in jo premagala kar s 5:0 ter ima tako po sedmih krogih vseh možnih 21 točk. Razpoložena sta bila David Silva in David Villa s po dvema zadetkoma, enega je dodal Gerard Pique. Drugemu mestu in dodatnim kvalifikacijam v tej skupini so vse bližje reprezentanti BIH, ki so v gosteh premagali Armenijo z 2:0. Turčija je premagala Estonijo s 4:2, toda za Bosanci še vedno zaostajajo za štiri točke (15-11).

Osrednji obračun skupine 6 so ob odsotnosti doslej še neporaženih Angležev prikazali Hrvati in Belorusi. Hrvaška je slavila z 1:0 z golom Ivana Rakitića, južne sosede pa je ob koncu tekme reševal vratar Vedran Runje. Hrvaška, ki bo naslednjo tekmo igrala prav proti Angliji, ima tako 17 točk, tri več kot Ukrajina na tretjem mestu. Slednja je sinoči nekonkurenčno Andoro odpravila s 5:0.

Italija in Irska sta ostali na vrhu skupine 8 s točko prednosti v korist svetovnih prvakov. Italijani so v gosteh z 2:0 odpravili Gruzijo, Irska pa Ciper z 2:1. Ob pričakovani zmagi Italije pa je bil zanimiv strelski razplet, saj je oba gola za "azzure" dosegel domači zvezdnik Kaka Kaladze, ki je dvakrat premagal svojega vratarja Giorgija Lomanio. Irci so svoja gola dosegli sami, zmago je zagotovil kapetan Robbie Keane. Nekaj teoretičnih možnosti za SP imajo še Bolgari po zmagi nad Črnogorci, a za Irci zaostajajo že pet točk.

Nizozemska, za zdaj edina udeleženka SP iz evropskih kvalifikacijskih skupin, je bila tokrat prosta, v boju za drugo mesto skupine 9 pa so Škoti pobegnili Norvežanom. Škotska je z 2:0 premagala Makedonijo, Islandija pa je z izidom 1:1 prekrižala načrte Norveški.