"Vlada ZDA agenciji ni posredovala avtentičnih dokumentov, saj v resnici nima nobenih kredibilnih dokumentov in vsi tisti dokumenti so ponarejeni," je po poročanju iranske državne tiskovne agencije Irna, ki jo povzema francoska agencija AFP, zapisal Soltanieh.

Ponarejeni dokumenti Washingtona naj bi sicer pričali o tem, da oblasti v Teheranu preučujejo, kako izdelati jedrsko orožje. "Glede na to, da o teh domnevnih raziskavah ni nobenih avtentičnih dokumentov in da ne obstaja noben kredibilen dokaz o povezavi med temi izmišljenimi obtožbami in Iranom ... bi morali to vprašanje zapreti," je še zapisal Soltanieh.

Do iranskega pisma El Baradeju prihaja potem, ko je t. i. šesterica (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija) Iran pred dnevi pozvala, naj še pred zasedanjem Generalne skupščine ZN konec septembra sprejme ponudbo za neposredna pogajanja o njegovem spornem jedrskem programu. V nasprotnem primeru naj bi mu grozile nove sankcije.

Teheran je v odzivu na poziv šesterice ponovil, da se ne bo uklonil "grožnji in pritisku" Zahoda ter da je tovrstno določanje rokov nesprejemljivo. Tudi grožnje s sankcijami so iranske oblasti zavrnile. "Nihče nam ne more več vsiliti sankcij. Pozdravljamo sankcije," je Zahodu sporočil iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Pred tem je IAEA minuli teden predstavila svoje najnovejše poročilo o Iranu, v katerem ugotavlja, da je Iran upočasnil proizvodnjo obogatenega urana v jedrski elektrarni v Natancu in pristal na strožji nadzor nad spornimi dejavnostmi bogatenja. ZDA so ob predstavitvi poročila kljub temu vztrajale, da sodelovanje Irana z IAEA še vedno ni zadostno.