"V Posočju je letos manj turistov kot lani, to pa se pozna tudi pri našem obisku. Bolje, in to za okoli 20 odstotkov, pa so zasedeni kampi. V muzej prihajajo turisti predvsem ob slabem vremenu. Da bi pridobili nove goste, smo v nekaterih turističnih krajih na Gorenjskem in Primorskem izpeljali akcije, da bi privabili več turistov. Vse pomembnejše turističnoinformacijske centre smo osebno obiskali in jih založili z našim propagandnim materialom. Prvi učinki se že poznajo," pravi Vojko Hobič, eden od tistih, ki so v muzeju že od vseh 19 let. Tisti, ki obiščejo Kobariški muzej, se zelo radi podajo tudi po Kobariški zgodovinski poti, dobro je obiskan muzej na prostem na Kolovratu, kamor pripravljajo vodene izlete.

V muzeju je bilo do zdaj že več kot 1,12 milijona obiskovalcev. Skoraj 60 odstotkov obiska odpade na tujce, ki prihajajo z vseh kontinentov. "Manjši obisk letos ni odvisen samo od recesije, ampak tudi od gradbišč, ki jih imamo. Skoraj dva meseca je bila zaprta Gregorčičeva cesta v središču kraja, še vedno pa nejevoljo turistom povzroča obnova ceste med Trnovim in Kobaridom, kjer so že vrsto mesecev zastoji in slaba volja turistov zaradi zapor," še pravi Vojko Hobič.

Vsako leto v Kobariškem muzeju pripravijo dan muzeja. Letos bo to 24. oktobra, ko bodo odprli razstavo madžarskega vojnega muzeja iz Budimpešte. Okoli 15-odstotni upad v Kobariškem muzeju do konca leta ne bodo mogli nadoknaditi. Kljub temu računajo na uspešno sezono, saj jeseni pričakujejo predvsem šolske skupine, ki zelo rade prihajajo v muzej, ki se ponaša z nagrado Sveta Evrope iz leta 1993 in Valvazorjevo nagrado, ki so jo prejeli leta 1992.

Vojko Hobič še pravi, da v muzeju zbirke dopolnjujejo, da muzej v Kobaridu še naprej ostaja muzej človeka in njegove stiske v letih od 1914 do 1918, ne pa vojne, zmag, slave, maščevalnosti in revanšizma.