Vodja gibanja Združeni ob lipi sprave je obenem predstavil prošnjo, ki jo je posredoval švedskemu veleposlaništvu in v katerem Švedsko kot trenutno predsedujočo Svetu EU prosi za pomoč pri obsodbi komunističnega sistema. Tega si slovenska oblast namreč ne upa obsoditi, je bil na današnji novinarski konferenci kritičen Klep.

Vodja gibanja tako opozarja, da smo v Sloveniji obsodili nacizem in fašizem, komunizma pa ne le, da se ne obsoja, ampak se ga celo brani. Zato omenjene organizacije civilne družbe pozdravljajo in podpirajo dejavnosti SDS in SLS v zvezi z obsodbo komunističnih totalitarizmov.

Kot sicer navaja v pismu švedski ambasadi Klep, "tesna povezanost s komunizmom" preprečuje sedanji oblasti, da bi spoštovala odločbe lastnega ustavnega sodišča. To pa po njegovo v očeh državljanov jemlje kredibilnost tako ustavnemu sodišču kot aktualnemu predsedniku republike.

Klep je ob tem obžaloval, da se na podobno prošnjo z njihove strani ni odzvalo češko državno vodstvo kot prejšnja država, predsedujoča EU. Priložnost za to je sicer imela slovenska vlada pod vodstvom tedanjega premiera Janeza Janše, je dodal Klep, "toda tudi on si ni upal tega storiti". Razlog, da obsodbe komunizma niti v tem primeru ni bilo, pa Klep vidi v dejstvu, da so "sile komunizma pri nas bile močnejše od sil demokracije".

Klep je tudi napovedal, da bo v torek na kranjskem okrožnem sodišču potekala razpravi proti njemu, zaradi domnevnega žaljenja. Klep ocenjuje, da gre v tem primeru za akcijo "sodne veje oblasti in nekaterih državnih tožilcev".