Loebov tekmec za letošnji naslov svetovnega prvaka, vodilni v SP Mikko Hirvonen (Ford) ima za rojakom in moštvenim sotekmovalcem pri Fordu na petem mestu 23 sekund zaostanka. Pred njim je še drugi tovarniški Citroenov voznik Španec Dani Sordo (+ 22), ki za Loebom zaostaja le desetinko sekunde.

Prvi dan desete preizkušnje za SP, sezona se je v Avstraliji nadaljevala po enomesečnem premoru, so zaznamovali tudi protesti okoljevarstvenikov. Ti so na dirkalnike metali kamenje in zaprli eno od cest, kjer bi morali tekmovalci voziti, tako da so prireditelji odpovedali šesto hitrostno preizkušnjo. Protestniki, ki menijo, da dirkalni avtomobili uničujejo naravno okolje in vznemirjajo divje živali, so skušali dirkače zmesti tudi z mahanjem z rumenimi zastavami, ki v avtomobilističnem športu opozarjajo na nevarnost. Med tistimi, ki so bili deležni kamnitih pozdravov, so bili tudi Loeb, Hirvonen in Sordo.

"Razumem, da nas nekateri ne marajo gledati pred vhodnimi vrati svojih hiš. A saj nisem jaz prosil, da bi prišel sem. Samo opravljam svoje delo," je protestnikom odgovoril Loeb.

Reli v Avstraliji tokrat prvič prirejajo v okolici mesta Kingscliff v zvezni državi Novi Južni Wales. Doslej, reli je bil "tam spodaj" nazadnje v koledarju za SP leta 2006, je tekmovanje potekalo v okolici Pertha na zahodu Avstralije.