Lahovnik in Kuntarič sta si namreč poleti izjemno prizadevala, da bi našla strateškega partnerja, ki bi bil pripravljen z lastnim finančnim vložkom vstopiti v lastniško strukturo Mure, vendar jima to ni uspelo. Poleg tega je Sod Muri zadnje mesece pomagal, da je lahko približno 3300 delavcem sploh izplačevala plače.

Že včeraj smo poročali, da Mura vsak mesec podjetju Huber plačuje več kot 5000 evrov, pri čemer je bila svetovalna pogodba podpisana v prvi polovici junija. Kdo je v imenu Mure podpisal svetovalno pogodbo, Murin prokurist Zdenko Podlesnik niti včeraj ni pojasnil. Zato ni izključeno, da na domnevno sporni pogodbi stoji njegov podpis. Ob tem je treba poudariti, da mora Murina šivilja, ki v tej tekstilni družbi dela že četrt stoletja, delati približno leto dni, da zasluži 5000 evrov.

"Če res obstaja svetovalna pogodba, je to samo še eden od kamenčkov v mozaiku neučinkovitega upravljanja družbe. Pričakujem, da bo Sod ukrepal in vodstvu Mure postavil ustrezna vprašanja," opozarja Lahovnik. Dodajajo, da očitno poleg izsledkov družbe KPMG, ki je v Muri pred kratkim opravila skrbni pregled, zdaj na dan prihajajo tudi druge nepravilnosti. V Sodu pravijo, da so se o plačevanju svetovalnih storitev podjetju Huber seznanili iz medijev. "Informacijo že preverjamo. Če drži, to samo podkrepljuje naše ugotovitve, da so razmere v Muri poslovodno nevzdržne," opozarjajo v Sodu. Dodajajo, da bodo kot dober gospodar zahtevali vpogled v plačila vseh svetovalnih storitev Mure.

Po Lahovnikovih besedah na žalost še vedno večina lastnikov misli, da je bilo s poslovanjem Mure lani vse v najlepšem redu. "Po skupščini Mure, ki je bila pred dnevi, sem bil ogorčen in razočaran, ker je večina delničarjev izglasovala razrešnico upravi in nadzornemu svetu za delo v minulem letu. Proti temu sklepu je glasoval edino Sod in predstavniki nekaterih zaposlenih. Medtem ko večina lastnikov ocenjuje, da je bilo z lanskim poslovanjem vse v najlepšem primeru, se zdaj pojavljajo neke rente za ljudi, ki so Muro pripeljali v težave," pravi Lahovnik.

Na skupščini Mure, ki je bila pred nekaj dnevi, je mali delničar, podjetje Kapital Broker, ki ga je zastopala Vlasta Perić, na številne sprejete skupščinske sklepe napovedal izpodbojne tožbe. Perićevo je med drugim zanimalo, kako je Mura od leta 2001 do 2008 odpisovala terjatve, zakaj so odpisovali te terjatve, ali je mogoče videti razne račune in podobno. Poleg Perićeve je številna neprijetna vprašanja Podlesniku zastavila tudi mala delničarka Marija Kranjec.

sebastjan.morozov@dnevnik.si