Oba nasprotnika sta se pomerila v medsebojnem obračunu že na prejšnjem evropskem prvenstvu ter nazadnje na sredozemskih igrah junija letos. Ob obeh priložnostih je Slovenija pustila boljši vtis kot tokrat, ko so se odbojkarji s Pirenejskega polotoka le dobro ogreli pred nadaljevanjem prvenstva. Dvoboj se je sicer začel s slovensko prevlado, a Španci so hitro izenačili na 5:5, nato pa le še večali prednost. Najprej se je ta nekaj časa gibala okoli treh točk, nato štiri ter na koncu niza pet. Tik pred zaključno točko Furije je prvič na evropskih prvenstvih v dresu Slovenije zaigral tudi Jasmin Čuturić.

V drugem nizu se je zdelo, kot da sledi ponovitev prvega, le s to razliko, da so Slovenci korak z nasprotnikom držali precej dlje. Tam nekje na sredini niza pa so se Španci z nekaj učinkovitimi akcijami hitro odlepili in po vodstvu z 21:16 so vse skupaj mirno, znova le v nekaj več kot 20 minutah, pripeljali do konca. Slovenski selektor se je po visokem vodstvu Špancev odločil, da izrabi možnost daljšega odmora pred tretjim nizom. S tem je verjetno želel umiriti svoje igralce in poskrbeti, da bi le-ti imeli več zbranosti. Uvod, kot se je kasneje izkazalo, v zadnji niz je bil povsem v znamenju Španije, ki je povedla s 5:1, toda ko se je že zdelo, da se Sloveniji obeta prava mala katastrofa, je razmerje moči postalo mnogo bolj izenačeno. Izid se je poravnal na 12:12, kar je obetalo zanimivo končnico, a vsega je bilo konec še po enem "blitzkriegu" končnih zmagovalcev.

"Ta poraz moramo pozabiti, prvenstva po njem še zdaleč ni konec. Slovaki in Grki so vendarle slabši in zato lažje premagljivi. A je res, da bomo morali, če se hočemo veseliti, igrati bolje kot proti Špancem," je po tekmi dejal slovenski selektor Gregor Hribar. V primerjavi s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo pred slabimi tremi tedni, je v slovenski igri opazen predvsem napredek pri bloku, ki je v prvi tekmi na EP deloval še najbolje od vseh elementov odbojkarske igre, a je na drugi strani veliko težav povzročal sprejem. Da Slovenija ni ponudila boljšega odpora je razlog tudi v tem, da ni imela prav nobenega razigranega igralca, prav veliko od rok tako ni šlo niti kapetanu Tinetu Urnautu, ki je prav včeraj praznoval 21. rojstni dan. Pri Špancih je levji delež prispeval naturalizirani Argentinec Guillermo Falasca in kljub temu, da jih na letošnjem evropskem prvenstvu le malokdo vidi povsem na vrhu, bodo še vedno sila težko premagljivi.