Ko slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec ne leti na smučeh, ga boste srečali na motorju. Pred novinarje stopi kar v rdečem dirkaškem kombinezonu, čez katerega obleče majico z napisi pokroviteljev. Leteči Kranjčan je blestel na letošnjih tekmah za poletno veliko nagrado, saj se je na vseh osmih uvrstil med prvo deseterico. Že pred zadnjo tekmo 3. oktobra v Klingenthalu v Nemčiji si je zagotovil drugo mesto v skupnem seštevku poletne serije za Švicarjem Simonom Ammannom.

Kje je skrivnost vaših uspehov v letošnjem poletju?
Na začetku sem se odločil, da se bom osredotočil na poletno serijo. Tisti, ki je v ospredju poleti, je običajno tudi pozimi. Na tekme nisem šel le nastopat. Dosegel sem celo več, kot sem pričakoval. Telesno sem odlično pripravljen, počutim se močnega in samozavestnega. Vesel sem konstantnosti, saj ne niham več med 30., 1. in 23. mestom.

Kaj bost skušali izboljšati do zime?
Na tekmah še vedno ne skačem tako dobro kot na treningih.

Veliko pozornosti posvečate opremi.
Najboljše kombinezone hranim za zimo. Poleti sem skakal s tistim, ki sem ga imel v lanski zimi, zato imam v njem že 24 tekem. V tem času so nekateri zamenjali tri tekmovalne drese. Na sezono lahko porabim pet dresov, zato jih moram čuvati za udarne tekme: novoletno turnejo, olimpijske igre v Vancouvru in svetovno prvenstvo v poletih v Planici. Nekaj izboljšav bomo naredili tudi na smučeh.

Kako zdaj gleda na vas konkurenca?
Nič se ni spremenilo. Le Švicar Ammann je prišel pogledat, kako bom skočil.

Ali se je po uspehih povečal pritisk zaradi velikih pričakovanj?
Ne. Na tekmah sem sam, skačem zase, vsak ima svoje cilje. Če bi me bilo strah pričakovanj, bi hitro naredil korak nazaj.

Kdaj raje skačete: pozimi ali poleti?
Pozimi. Poleti me moti ropot med vožnjo po zaletišču, na snegu bolje čutiš smuči, vse je bolj tiho. V tehniki ni velike razlike, zato lahko greš tudi s plastike neposredno na tekmo na snegu in zmagaš, kar so v preteklosti prakticirali Švicarji. Za zmago je treba vedno skočiti v dno. Poleti nam je vroče, pozimi nas zebe.

Z nagradami na poletnih tekmah ste zaslužili 10.150 švicarskih frankov bruto. Kako boste porabili zaslužek?
O zasluženem denarju sploh ne razmišljam, ker bi se mi hitro vse podrlo.

Ali si boste po seriji tekem privoščili počitek?
Trener Matjaž Zupan mi je dal prosto do nedelje. Če me bo zagrabilo, bom šel tudi skakat, saj me ne bo videl, ker je z ekipo na treningu v Beljaku. Kaj bom počel naslednje dni, bo odvisno od vremena. Če bo lepo, bom naredil nekaj ovinkov z motorjem in se šel potapljat na morje.