Sezone najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar resda še ni zaključil, saj ga do konca na 100 m čakata še sobotni nastop na Slovaškem in prihodnji teden v Brežicah. A ocena po koncu bo ne glede na dosežka enaka – zelo slaba. V Zagreb je Škofjeločan na prvo tekmo po slabem nastopu na svetovnem prvenstvu v Berlinu (10,52, 51. mesto) pripotoval željan novih izzivov. A s časom 10,50 ni zadovoljil nobenih apetitov.

''Po eni strani se je bilo težko voziti v Zagreb, saj je bila ponavadi to ena zadnjih tekem v sezoni. Tokrat jih je bilo pred mano še precej. Po drugi strani sem si nastopa v Zagrebu želel, saj po svetovnem prvenstvu nisem vedel, kje sem,“ je pojasnil Matic Osovnikar.

V slogu ''vem, da nič ne vem''

Bodoči stomatolog je bil vedno znan po tem, da je bil samozavesten in je imel natančno začrtane cilje. Tokrat je drugače. Vse večkrat omeni besedi ''ne vem''. ''Res ne vem, zakaj je tako. Ne gre mi štart, ne gre mi pospeševanje, ostajam zadaj...“ je v slogu, vem, da nič ne vem, nadaljeval Osovnikar. ''Največji razlog, da mi ne gre, je gotovo pomanjkanje samozavesti. V tej sezoni nimam nobenih razlogov, da bi dobil kakšno dozo samozavesti. Že na treningih je težava. Berč (trener Albert Šoba – op. p.) mi po desetih, 15 metrih vpije, da naj pospešim. Doslej s tem nisem imel težav. Ni avtomatizma, ki je tako pomemben v šprintu. Če se vrnem na začetek, lahko rečem, da ne vem, zakaj je tako.“

Trenutno največja motivacija pri Osovnikarju je, da se že prihodnji teden (11. septembra) z dekletom odpravljata na dopust. Najprej se bosta ustavila v New Yorku, nato pa bosta pot nadaljevala v Mehiko, kjer bosta počivala na polotoku Jukatan. ''Trenutno si najprej želim sezono oddelati do konca. Komaj čakam tritedenski počitek, na katerem bom imel dovolj časa, da razmislim o vsem, kar je bilo narobe. Potem me čaka odkrit pogovor z Berčem'' se zaveda slovenski rekorder na 60, 100 in 200 m.

Konkurenca napredovala, Matic obstal na mestu

Se obetajo kakšne trenerske spremembe? ''Očitno je, da v tej sezoni vse skupaj ni šlo v pravo smer. Treba bo najti razloge, zakaj je tako. Po mojem bova z Berčem še sodelovala. Marsikaj sva že preživela skupaj. Potrebno bo najti spet skupno energijo in verjamem, da sva tega sposobna,'' odgovarja Osovnikar, ki bo imel v naslednji sezoni nov velik razlog, da bo še bolj motiviran. Na evropskem prvenstvu v Barceloni bo namreč branil bronasto kolajno s šprinta na 100 m z Goeteborga. ''Evropsko prvenstvo je tekmovanje, ki ga ta čas potrebujem. V svetovnem merilu je šprint precej napredoval, sam pa sem ostal na mestu. Zato je v svetovnem merilu zame trenutno enostavno prevelika konkurenca. Prihodnja sezona bo torej nova priložnost, da se dokažem,'' se zaveda atlet Massa.

A vendarle bo v tej sezoni ostal vsaj en športni nepozaben spomin. Julijski tek v Wolfsburgu, ko je s premočnim vetrom (+ 3,2 m/s) tekel najhitreje doslej (10,04). „Od svetovnega prvenstva v Osaki 2007 (tedaj je Osovnikar postavil slovenski rekord – 10,13, op. p.) nisem imel občutka, da me med tekom odbija. Čeprav sem rezultat 10,04 dosegel s premočnim vetrom, sem čutil, da sem hiter. A žal kasneje sezone nisem nadaljeval v takšnem tempu, saj sem le nekaj dni kasneje v Mariboru tekel precej slabše,“ je zaključil Osovnikar.