Na poti na Japonsko z italijansko letalsko družbo se je izgubila vsa oprema slovenske reprezentance, zato sta si jo morala Hrgota in Kramaršič za kvalifikacije izposoditi pri ostalih ekipah (Kranjec in Mežnar sta bila uvrščena neposredno na tekmo), lastno so nato skakalci dobili eno ure pred prvo tekmo v soboto. "Nemci in Rusi niso hoteli niti slišati o izposoji opreme, a so nam velikodušno priskočili na pomoč Avstrijci, Čehi in Norvežani, ki so nam dali na razpolago vse, kar smo potrebovali. Najbolj smo bili na trnih za Mežnarja, saj bi si zaradi košarkarske višine tekmovalni kombinezon lahko sposodil le pri Nemcu Spaethu, ki pa ni kazal navdušenja," je nadaljeval Kranjec, ki je po zmagi na nedeljski tekmi na poti domov s soborci obtičal na letališču v Tokiu, saj je bilo zaradi tajfuna odpovedanih 15 poletov v Evropo. "Če ne bi bilo pomoči slovenske ambasade, zraven je od doma sodelovala tudi žena Špela, bi bili še vedno na letališču. Po sedmih urah pogajanj so Japoncem dokazali, da smo profesionalni športniki in smo dobili vozovnice za sedeže na enem prvih letal, ki je po tajfunu odletelo v Evropo," je dodal Kranjec, ki je že pred finalno tekmo 3. oktobra v Klingenthalu osvojil drugo mesto v skupnem seštevku poletne velike nagrade.

Vodstvo slovenske reprezentance je ponosno na dosežke na poletni seriji. "Na tekmah smo bili boljši realizatorji kot lani, a ni bilo tako lahko kot izgleda navzven. Zdaj imamo dva meseca časa, da s takšno motivacijo in timskim delom skoke dvignemo še na višjo raven," je povedal selektor Matjaž Zupan. Mitja Mežnar je vesel, ker je na tekmah pokazal boljše skoke kot na treningih ter se veselil devetega in desetega mesta. "Po lanski sezoni sem znova ujel priključek z najboljšimi, čeprav ni stabilnosti, da bi na tekmi naredil dva dobra skoka. Trije meseci so bili še premalo, da bi z novo tehniki skakal brez nihanj," je menil Jernej Damjan, ki ga čaka veliko dela z zbiranjem pokroviteljev, da bo lahko plačal osebnega trenerja Arija Pekko Nikkolo. Primož Pikl, ki je dobil sloves specialista za kvalifikacije, je s posameznimi skoki pokazal, da je lahko v svetovnem vrhu. Matic Kramaršič je specialist za uspehe na Japonskem, kjer je ujel formo, potem ko je moral na začetku poletja boriti sam s sabo.

"Vesel sem, da smo dobili potrditev dobrega dela. Temelji poletnih dosežkov so bili zgrajeni že v lanski zimi. Obenem sem zadržan, ker nas čaka še veliko dela. Imamo zagon in veter v jadrih, vendar ne smemo popustiti, saj nas čaka olimpijska sezona in svetovno prvenstvo v poletih v Planici," je dodal športni direktor Franci Petek.