GLASBA

Ljubljana

Pro-Pain, Drone, Vengince, In the Crossfire

Septembrski koncertni program se bo v Gali hali začel s hardcore metal koncertom. Legendarni Pro-Pain so v Sloveniji igrali že nekajkrat, nazadnje lani na festivalu Metal Mania Open Air v Komnu, tokrat pa bo skupina predstavila svojo 12. studijsko ploščo No End In Sight. Pro-Pain so nastali iz pepela zasedbe Crumbuckers, zamenjali so kar nekaj članov, stalnici pa sta že ves čas pevec/basist Gary Meskill in kitarist Tom Klimchuck, ki sta zaslužna za nesmrtne plošče, kot so The Truth Hurts, Foul Taste Of Freedom ter Contents Under Pressure. Skupina je poznana predvsem po svojih družbenokritičnih besedilih in tudi po tem, da so se z vsako ploščo približali modernemu zvoku, a kljub temu ostali zvesti svojim crossover koreninam (nikoli niso postali nu-metalci). Ob njih bodo nastopile še ameriška skupina Vengince, nemška Drone in domača skupina In the crossfire. Vstopnice 18 evrov z rezervacijo, 22 evrov na dan koncerta. AKC Metelkova mesto. Gala hala. Ob 20. uri.

Boštjan Narat

Boštjan Narat, glasbenik in filozof ter ustanovitelj skupine Katalena, se zadnja leta vse bolj uveljavlja tudi kot samostojni glasbeni ustvarjalec v različnih, predvsem gledaliških kontekstih - v prihajajoči jeseni tako s skupino Katalena pripravlja obširen glasbeno-gledališki projekt s plesalcem Edwardom Clugom in baletniki SNG Maribor. Eden glavnih adutov njegovih pesmi so besedila, vsa pisana v slovenskem jeziku, v katerih se ljubezenske, družbenokritične in filozofske tematike prepletajo s humorjem in lucidno življenjsko metaforiko. Letos je premierno nastopil tudi na festivalu kantavtorjev Kantfest in postal srebrna kanta. Festival Sanje. Miklošičev park. Ob 19.30.

Ankaran

Večer šansonov. Minilo je 20 let od smrti legendarnega Frana Milčinskega - Ježka, poeta, pisatelja, šansonjerja, igralca in klovna, človeka, ki je v smeh in solze spravljal toliko generacij. Kdo ne pozna njegove pravljice Zvezdica Zaspanka, pesmi Cinca Marinca, Marička, Darwin nima prav in mnogih drugih. Ob izidu prenovljene in dopolnjene zbirke Preprosta ljubezen bo nekaj najlepših pesmi zapela in zaigrala šestčlanska šansonjerska druščina z imenom Ansambel Ankaran. Ansambel sestavljajo Mitja Kavčič, Dejan Lapajna, Luka Vehar, Klemen Teran, Tanja Šušnjar in Čiw. Festival Sanje. Miklošičev park. Ob 20.30.

Ugo&Buh Variete

Ugo&Buh Variete sta Matjaž Ugovšek in Uroš Buh, ki v svojem sporedu izvajata pester izbor glasbe, vse od začetka 60. let in pojave popularnega rocka do kvalitetnih zasedb današnjega časa. Vodilo njunega repertoarja je izključno dobra akustična glasba, ki s svojo vsebino presega moderno potrošniško ponudbo glasbenih ansamblov. Gostinski vrt na ploščadi pred gostilno Figovec. Med 20. in 23. uro.

Firefly

Promocijski koncert zasedbe Firefly, ki bo predstavila svoj svež rokerski prvenec z naslovom Shades of Time. Skupina je puščala svoje odmevne glasbene stopinje tako doma kot tudi v tujini in samo vprašanje časa je še bilo, kdaj bo luč sveta ugledal njihov težko pričakovani album. Vstop prost. SubSub. Ob 22. uri.

Maribor

Slovesno odprtje: Poklon prijateljstvu

Otvoritveni koncert Festivala Maribor 2009. Dirigiral bo Juraj Valčuha. Nastopili bodo Orkester Slovenske filharmonije in solisti Richard Tognetti (violina), Alexander Rudin (violončelo), Danny Spooner (vokal) ter Mike Kerin (gosli). Dobrodošlico letošnjemu Festivalu Maribor bo izrekla zasedba, kronana s superlativi - prvi med slovenskimi orkestri bo z Mahlerjevo prvo simfonijo nastopil pod taktirko enega najbolj obetavnih evropskih dirigentov in z enim najbolj priznanih violončelistov vseh časov. Aleksander Rudin bo skupaj z umetniškim vodjem festivala Richardom Tognettijem nastopil kot solist v Brahmsovem Dvojnem koncertu. S svojo iskrenostjo in toplino predstavlja to zadnje Brahmsovo orkestrsko delo pravi poklon prijateljstvu in daje več kot primerno intonacijo celotnemu festivalu. Velika dvorana SNG Maribor. Ob 20. uri.

Aperion

Rock koncert. Vstop prost. V okviru cikla koncertov Rock nad Dravo. Židovski trg (v primeru slabega vremena bo koncert na Odru Prve gimnazije). Ob 20. uri.

ZirkuS

Rock koncert. Skupino sestavljajo Aleš Gangl (vokal, programiranje, mastermind), Max Gregor (kitara/bas), Uroš Bračič (bobni), Skeri (kitara), Aleš Krevh (klaviature) in Tomi Gangl (video iluzije). Špasfest 2009. Židovski trg. Ob 20. uri.

Velenje

21. festival Prešmentane citre

Letos bo v Velenju potekal enaindvajseti festival Prešmentane citre, posvečen 50-letnici odprtja velenjskega mestnega središča in desetletnici delovanja Citrarskega društva Slovenije. Na srečanju bodo sodelovali mlade citrarke in citrarji, citrarski ansambel Univerze za 3. življenjsko obdobje Velenje in nekateri znani citrarji. Program je tudi letos pripravil Marjan Marinšek. Vstop prost. Festival Velenje v sodelovanju s Citrarskim društvom Slovenije. Dom kulture Velenje. Ob 19.30.

Celje

Miha Alujevič z gosti

Miha Alujevič se bo v okviru Veronikinih večerov predstavil z melodijami Onkraj mavrice (Over the Rainbow). Revijski orkester pod vodstvom maestra Matjaža Brežnika bosta sestavljala Kolektiv 69 in orkester Camerata Musica, posebna gostja večera pa bo Shirlie Roden. Stari grad Celje (v primeru dežja Velika dvorana Celjskega doma). Ob 19.30.

Slovenska Bistrica

Martin Belič in trio

Koncert. Nastopili bodo flavtist Martin Belič in trio v sestavi - Marko Črnčec (klavir), Herman Luka Gaiser (bas) in Bruno Domiter (tolkala). Program Claude Bolling - Suita za flavto in jazz piano trio št. 2. Notranje dvorišče bistriškega gradu (v primeru dežja bo koncert v Viteški dvorani). Ob 19.30.

Bled

Koncert udeležencev Glasbeni forum Vila Bled

Zaključni koncert Vila Bled Music Forum 2009. Vstop prost. Vila Bled. Ob 20. uri.

ODER

Ljubljana

Kdo ima poškodovane čevlje?

Plesno-gibalna predstava. Literarna predloga Primo Levi: Potopljeni in rešeni. Plesalci in soustvarjalci predstave Matic Bobnar, Alja Bulič, Tanja Cirman, Nina Djekić, Katja Florjanc, Urša Kanjir, Bernarda Kristan, Urša Sterle, Ines Šimunić in Andreja Vezovnik. Mentorsko svetovanje Jana Menger in Boris Kos. Glasba Smetnjak. Zahvala Branko Potočan, Miha Vlaj, Maša Ceglar, Katarina Kokalj, Tomaž Bevk, Sinja Ožbolt in Plesni Teater Ljubljana. Produkcija Kulturno-umetniško društvo Ponor 2009. Plesno-gibalna predstava skupine Bitnamuun Kdo ima poškodovane čevlje? naslavlja problem marginalizacije družbenih manjšin in želi skozi sodobno umetniško prakso prikazati mnogovrstnost ter bogatost svetov ljudi, postavljenih na družbene robove. Predstava tako raziskuje človeka v odnosu do oblasti in sočloveka. Predstava se osredotoča na raziskovanje polja mnogovrstnosti, ki se nahaja med tistimi obutimi, ki delujejo znotraj družbe, in tistimi bosimi, ki kot izvržene živali ostanejo nekje zunaj nje. Ustvarjalce je zanimal prostor vmes, prostor ljudi s poškodovanimi čevlji, torej tistih, ki se jih skuša povsem vpeti, a so še zmožni iskati osvobajajoče razpoke v danem sistemu prisile. Plesni teater Ljubljana. Ob 21. uri.

Maribor

Banda ferdamana

Impropredstava. Improvizacijsko skupino Banda ferdamana sestavljajo improvizatorji in improvizatorka iz Maribora. Večina izhaja iz mariborske ŠILA (Šolske improlige), ekipe s Prve gimnazije Maribor. Po študijskih in drugih interesih načeloma pisana ekipa se je izobraževala in nastopala tako doma kot v tujini ter v bolj ali manj nespremenjeni sestavi že sedem let tekmuje v improvizacijskem gledališču v KUD Franceta Prešerna v Ljubljani. Nastopili bodo Nino Auer, Blaž Ciglenečki, Petko Čakrevski, Metka Majer, Jernej Jerovšek, Matjaž Kosi, Alja Šumak, Jani Šumak, Vid Šumak in Bratko Zavrnik. V okviru Špasfesta 2009. Arkade mariborskega gradu. Ob 20. uri.

Plesni nastop

Nastopili bosta plesni skupin Bollywood Night in Shakti. V okviru Špasfesta 2009. Grajski trg. Ob 18. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Razstava ob 80. obletnici rojstva Janeza Menarta (odprtje)

Razstava bo predstavila dokumentarno, slikovno, rokopisno in knjižno gradivo iz obsežne osebne zapuščine, ki jo je NUK darovala pesnikova soproga Tonka Menart. Pesnika bodo predstavili z njegovimi osebnimi dokumenti, pismi in korespondenco, priznanji, z izvirnim pesniškim delom skozi desetletja, s kritiškim, esejističnim, prevajalskim, uredniškim in drugim delom. Na ogled bodo vse prve izdaje njegovih del v izvirniku in v prevodih ter njegovi prevodi poezije svetovnih avtorjev. Avtor razstave je dr. Mihael Glavan. Na ogled do 4. oktobra. Razstavna dvorana NUK in avla pred veliko čitalnico NUK. Ob 19. uri.

Krajina - aktualna prostorska praksa (odprtje)

Razstava je nastala v produkciji Studia Akka, njena avtorja pa sta krajinska arhitekta dr. Ana Kučan in Luka Javornik. Razstavni projekt razmišlja o oblikovanju krajine kot abstrahiranju geografskih in družbenih prvin odprtega javnega mestnega prostora, predvsem kadar je njegov sestavni del tudi narava. Oblikovana krajina je dvojec prostora in časa; značilna je težnja po vzdrževanju oblike, ki je funkcionalna, ki nekaj sporoča, značilna pa je tudi intrinzična težnja naravnih sestavin po lastnem razvoju, kar pomeni stalno uhajanje nadzoru, vedno določeno količino nepredvidljivosti. Ali je v tej nedorečenosti danes njen potencial? Vsaka oblikovana krajina je poskus odkriti nekaj novega v tem odnosu, izkoristiti ta odnos za novo stvarnost. Razstava bo na ogled do 20. septembra. Galerija Vžigalica. Ob 20. uri.

Jonathan Schipper, Amelia Biewald: Fuck me now or lose me forever in Firebird (odprtje)

V dveh projektih svojega masivnega opusa se Jonathan Schipper in Amelia Biewald poklanjata pticam, ki se kot hitchcockovska pernata magma oživljajo v dveh robotiziranih poemah. V instalaciji Fuck me now or lose me forever sta dve mitološki ptici ujeti inflagranti - med parjenjem, poetika letečih herojev pa odzvanja v naslovu umetniškega dela, prosto povzetem verbalnem dvorjenju med ameriškim pilotom in zemeljsko deklico v filmu Top Gun, filmski alegoriji ameriške nadmoči. Tudi drugi kinetikon je impersonalizacija gole sile. Firebird poganja motor V8 s 325 konjskimi močmi legendarnega istoimenskega avtomobila pontiac firebird iz daljnega leta 1969. Iz motorja poganja kovinsko drevo, na katerega vejah se prestopajo magično lesketajoči ptiči iz daljne dežele, ki svojega ječarja posvečajo in obsojajo. Galerija Kapelica. Ob 21. uri.

Marija Flegar: Slike, akvareli

Akademska slikarka mag. Marija Flegar bo na tokratni razstavi predstavila svoja najnovejša likovna dela. Njene slike in akvareli so rezultat opazovanja in doživljanja narave, intimnega razgovora z njo. S svetom nežnih spomladanskih poganjkov, brstenja in šumenja jesenskega listja pa tudi s svetom, ki je mističen, skrivnostnejši in globlji, nas slikarka, ki je tudi pesnica, nagovarja v svoj ustvarjalni kozmos. Na ogled do 26. septembra. MKL. Knjižnica Otona Župančiča.

Maribor

Maks Kavčič (odprtje)

V Viteški dvorani bodo danes odprli razstavo olj akademskega slikarja Maksa Kavčiča, s katero bodo v Umetnostni galeriji Maribor počastili stoto obletnico umetnikovega rojstva. Slikar, scenograf, restavrator in pedagog je bil med vodilnimi umetniki povojnega likovnega življenja v Mariboru. S svojo dominantno osebnostjo, odprtim in energičnim značajem, ki se je odražal v glasnih in ostrih sodbah, domiselnih osvežitvah društvene dejavnosti, spodbudah k skupnemu slikanju v naravi in mentorstvu stanovskim kolegom avtodidaktom, je vidno zaznamoval tedanji likovni utrip mesta. Razkošen, estetiziranju naklonjen koloristični talent je razvijal ob jasno prepoznavnih Mušičevih in Pregljevih vplivih, ki se jim ni želel in ne mogel upreti. Njegov barvni izraz je prehajal od zamolkle tonskosti zgodnjih platen do vse izrazitejših kolorističnih sproščenosti poznejših del. Oblikovna gradnja se je spreminjala od realnega podajanja prek strukturalne stilizacije do stopnjevanega posploševanja krajinskega, figuralnega in tihožitnega motiva. Kot odličnemu koloristu mu je izbrani motiv pomenil vselej nov izziv za uveljavljanje pretanjene barvne melodike, igre sozvočij in nasprotij, odkrivanje drugačne izraznosti v neskončnih možnostih barvnega komponiranja, ki ga je obvladal do popolnosti. Maks Kavčič je bil rojen leta 1909 v Zgornjem Porčiču v Slovenskih goricah, leta 1915 pa se je družina preselila v Maribor, kjer je Maks Kavčič obiskoval osnovno šolo in državno moško učiteljišče. Leta 1933 je začel obiskovati zagrebško likovno akademijo, kjer je diplomiral pri Marinu Tartaglii leta 1937. Po vrnitvi v Maribor se je vključil v  umetniško društvo Brazda ter najprej poučeval na učiteljišču, zatem pa tudi na likovnem oddelku pedagoške akademije. Poklicno se je ukvarjal tudi s scenografijo in restavratorstvom ter bil avtor petinšestdesetih scenografij za mariborsko gledališče in ljubljanski operni ter baletni oder. V letih 1946/47 se je vpisal na specialko za konservatorstvo in restavratorstvo v Pragi, ki jo je uspešno zaključil leta 1948. Restavriral je vrsto fresk v okoliških cerkvah, najbolj pomembna restavratorska naloga pa je bila obnova stropne poslikave Viteške dvorane mariborskega gradu. Študijsko je potoval po Franciji, Italiji, Nizozemski in Nemčiji. Za svoje slikarsko delo je bil leta 1970 nagrajen z nagrado Prešernovega sklada. Umrl je v Mariboru leta 1973. Kustosinja razstave je Milojka Kline, muzejska svetnica. Na ogled do 4. oktobra. Umetnostna galerija Maribor. Ob 19. uri.

Bistra

Darwin danes in Potovanje na ladji Beagle (odprtje)

Številnim prireditvam v počastitev Darwinovih jubilejev (v letu 2009 zaznamujemo 200-letnico njegovega rojstva in 150-letnico izida knjige O izvoru vrst) se pridružujejo tudi v Tehniškem muzeju Slovenije z gostovanjem razstav Darwin danes (Darwin now) in Potovanje na ladji Beagle. Razstava Britanskega sveta Darwin danes (Darwin now) osvetljuje Darwinovo življenje in delo - njegova spoznanja so temeljito spremenila dotedanje razumevanje razvoja narave ter so še danes osnova za raziskovalno delo v biologiji in medicini. Razstava Potovanje na ladji Beagle pa osvetljuje Darwinovo potovanje - z očmi umetnice, akademske slikarke Maje Šubic. Razstavo bo odprl minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič, zbrane bosta nagovorila nj. eksc. Andrew Page, veleposlanik Združenega kraljestva Velika Britanija in Severne Irske, in v. d.  direktorja Tehniškega muzeja Slovenije dr. Orest Jarh. Pomen Darwina in njegovega dela pa bo predstavil dr. Peter Trontelj, profesor na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Tehniški muzej Slovenije. Bistra. Ob 18. uri.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Genova

Film. Režija Michael Winterbottom, 2008. Ganljiva družinska zgodba o ljubezni in odpuščanju, zapletena v labirinte s soncem obžarjenega starodavnega mesta, ki služijo tudi kot prispodoba za čustvena tipanja glavnih junakov v iskanju prostora za svež začetek novega življenja. Svetovna premiera na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu 2008. Srebrna školjka za najboljšo režijo na festivalu v San Sebastiánu. Nagrada žirije za najboljši film na Festivalu črnih noči v Talinu. Kinodvor. Ob 17. in 21. uri.

Lipica

Izbira med svobodo in zapovedjo: Literarna avtonomija in mehanizem izbora

Okrogla miza Srednjeevropske pobude na Vilenici. Sodelovali bodo Michaela Monschein (Avstrija), John O'Brien (ZDA) in Oksana Zabužko (Ukrajina), pogovor pa bo povezoval Andrej Blatnik. Mednarodni literarni festival Vilenica. Dvorana Allegra. Hotel Maestozo. Lipica. Ob 10. uri.

Kdo izbere? Literatura in literarno posredništvo

Prvi del 7. Mednarodnega komparativističnega kolokvija. Kolokvij bo vodil Marijan Dović. Mednarodni literarni festival Vilenica. Poročna dvorana. Hotel Maestozo. Lipica. Ob 14. uri.

Trst (Italija)

Po Tomizzevih poteh

Ob 10. obletnici smrti prvega nagrajenca Vilenice Fulvia Tomizze bodo udeleženci obiskali kraje iz njegovih romanov. Po Tomizzevih poteh v Trstu bo vodila Patrizia Vascotto. Mednarodni literarni festival Vilenica. Od 17. ure.

Pogovor z Borisom Pahorjem in Claudiem Magrisom

Moderator Drago Jančar. Mednarodni literarni festival Vilenica v sodelovanju s Skupino 85. Trst, muzej Revoltella. Ob 19. uri.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Ostržek

Igrano-lutkovna predstava. Režija Andrej Adamek. Po besedilu Carla Collodija sta igro priredili Eva Kraševec in Petra Stare. Likovna podoba Andrej Štular. Glasba Peter Kus. Animacija Andrej Štular in Petra Stare. Izvedba Lutkovno gledališče Nebo. Produkcija Forum Ljubljana, koprodukcija Mini teater. Ostržek je zgodba o lutki, je zgodba o otroštvu in odraščanju ter zgodba o socializaciji in vraščanju v kulturo. Ostržek je po eni strani tradicionalni lutkovni junak, po drugi strani pa tudi otrok, ki brez zadržkov raziskuje ter vtika svoj nos v vsako luknjo, se potepa, najraje pa dobro je, pije in se zabava. Predstava traja 40 minut in je namenjena otrokom od 4. leta starosti. Vstop prost. City Park. Ob 18. uri.

Maribor

Nepremagljivi zmaj

Ustvarjalne otroške delavnice izdelovanja velikega triglavega zmaja iz kartona in kock. Organizirata ZPM in humanitarno društvo Sova. V okviru Špasfesta 2009. Trg svobode. Ob 17. uri.