Uvodna preizkušnja bo za izpolnjevanje cilja verjetno pretežka, saj se bo Slovenija danes ob 14. uri po slovenskem času (ob 15. uri po turškem) pomerila s Španci. Le-ti sicer v zadnjem času ne blestijo, tako kot so pred dvema letoma v Rusiji, a pričakovati uspeh Slovencev proti braniteljem naslova bi bilo prepotentno. Kljub temu lahko ekipa Gregorja Hribarja prvo tekmo izkoristi za dober preizkus trenutne forme. "Na zaključnih pripravah na Kopaoniku v Srbiji smo delali zelo dobro ter popravili kar nekaj naših težav. Pripravljalne tekme so nekaj drugega kot tiste s pravim tekmovalnim nabojem. Tekma proti Španiji bo tako pravi pokazatelj, kako dobro smo pripravljeni. Upam, da nam bo to na igrišču uspelo prikazati dobro igro," pravi Jasmin Čuturić, ki bo kljub svojim dolgoletnim izkušnjam šele prvič zaigral na evropskih prvenstvih. Eden najboljših slovenskih odbojkarjev je v teh dneh tudi že našel nov klub, a za zdaj o tem ne želi govoriti.

Po prihodu v Izmir, ki skupaj s Carigradom gosti tokratno prvenstvo, je slovenska selekcija vse misli usmerila na uspešno pripravo za dvoboj s Španci. Nekoliko so jo pri tem zmotili prireditelji in kontrolorji evropske odbojkarske zveze, ki so kar med zadnjim treningom Slovenije preverjali širino in dolžino igrišča, čeprav bi to lahko brez težav storili tudi pred ali po njem. Začetna postava še ni povsem znana, selektor Gregor Hribar pa poudarja, da računa na vseh dvanajst reprezentantov: "Pri sestavi postave nam največjo težavo predstavlja poškodba blokerja Alena Pajenka, a tudi vsi ostali, ki ne bodo v začetni postavi, morajo biti pripravljeni, da bodo v igro vstopili v nadaljevanju. Prepričan sem, da nas za uvod čaka težka tekma z aktualnimi prvaki in potrebovali bomo širok kader." Poleg Pajenka ima zdravstvene težave tudi Alen Šket, a sta oba opravila zadnji trening skupaj z ekipo.

V nadaljevanje se iz vsake skupine uvrstijo prve tri reprezentance in Sloveniji bo za zgodovinski uspeh verjetno zadostovala že ena zmaga. To bodo Slovenci povsem realno iskali proti Slovaški, s katero so v kvalifikacijah za SP sicer izgubili, a po enakovredni borbi, ter proti Grčiji, ki jo je Slovenija v preteklosti že premagala. "Imamo ekipo dvanajstih enakovrednih igralcev in verjamem, da bo selektor znal izkoristiti vse moči. Čeprav si vsi želimo igrati, smo ekipa, v kateri ljubosumja, če bo kdo igral več, drugi manj, ni. Imamo homogeno moštvo in skupni cilj: uvrstitev v drugi krog tekmovanja. Prišel je čas, da prvič na evropskih prvenstvih zmagamo in verjamem, da smo tega zmožni," je pred začetkom dejal Matija Pleško, eden treh igralcev poleg Davorja Čebrona in Sebastijana Škorca, ki je igral že na prejšnjih dveh prvenstvih.