Kot je na sprejemu po prihodu skakalcev s tekem na Japonskem poudaril direktor Smučarske zveze Slovenije Jaro Kalan, so poletni izidi zelo pomemben kazalec tudi za zimo, posebej letos v olimpijski sezoni."Fantje so dosegli res izjemne rezultate, ki jih je z zmago kronal Kranjec in mislim, da nas čaka dobra zimska sezona," je dejal Kalan.

Uspehov skakalcev je vesel tudi športni direktor nordijskih disciplin Franci Petek, ki je poudaril, da je bilo delo v pripravljalnem obdobju dobro opravljeno. "To je plod ne le priprav pred to poletno sezono, temveč smo temelje postavili že v lanski. Vse skupaj se je nato le še stopnjevalo in veseli me, da smo tudi na tekmah dobili potrditev, da dobro delamo. Vendar bi bil sam pred zimo raje nekoliko bolj zadržan v napovedih, saj nas čaka še veliko dela," je menil Petek, z njim pa se strinja tudi glavni trener reprezentance Zupan: "Še na začetku sezone pred tekmami za VN nismo natanko vedeli, kje smo kot ekipa. Resda sta Kranjec in Adam Malysz na pripravah nekoliko odstopala, za ostale fante pa nismo vedeli, kam sodijo. Vesel sem, da nam je v tem delu sezone uspelo uresničiti več kot lani in so fantje formo s treningov večkrat prenesli tudi na tekmo."

Zupan je še pojasnil, da imajo fantje kljub uspehom še veliko rezerv: "Sicer pa smo dosegli lep ekipni uspeh, fantje so zelo motivirani za delo. V naslednjem obdobju priprav nas čaka še več dela, da skoke dvignemo še na višjo raven. Zdaj imamo dva meseca časa do zimske sezone in prepričan sem, da nam bo uspelo, saj v reprezentanci vlada ekipni duh in fantje imajo veliko elana za delo."

Junak poletja je v slovenski ekipi gotovo Kranjec, ki si je že pred zadnjo tekmo poletne VN 3. oktobra v Klingenthalu zagotovil drugo mesto v skupni razvrstitvi poletne sezone za Švicarje Simonom Ammannom. Dobre nastope celotno turnejo je kronal prav na zadnji tekmi pred premorom v Hakubi, kjer je ugnal vso konkurenco. "Letos sem se že na začetku sezone odločil, da se bom bolj osredotočil tudi na VN. Moj cilj je bil, da bi jo končal med deseterico, kar mi je tudi uspelo. Sedaj moram do zime še nekoliko izboljšati kondicijo, nekaj dela pa me čaka tudi pri sami tehniki. Poleg tega še vedno na treningih skačem bolje kot na samih tekmah in moj cilj je, da pozimi izboljšam tudi to. Pomembno je, da si lahko zaupam in da lahko sproščeno skačem. Časa za izboljšave je še več kot dovolj, skoraj dva meseca," je povedal Kranjec. "Pomembno je, da s takimi občutki in predvsem brez strahu vstopim tudi v zimsko sezono," je dodal Kranjec, ki mu je Zupan zabičal, naj si do nedelje vzame nekaj počitka, da se telo malo spočije od napornega ritma treningov in tekem.

Prijetno je v poletni sezoni presenetil tudi Mitja Mežnar, ki je z devetim in desetim mestom dosegel uspeha kariere: "Pred tekmami ni kazalo, da mi bo šlo tako dobro, čeprav smo se na novo sezono v bistvu začeli pripravljati že lani takoj po Planici. Imel sem tudi nekaj težav z zdravjem in zelo vesel sem, da sem se na tekmah znal tako zbrati, da sem prav tam pokazal svoje najboljše skoke in prihajal do točk. Vidi se, da smo dobro delali." Ravno obratna pa je zgodba s Primožem Piklom, ki je v kvalifikacijah odlično nastopal, bil tudi najboljši, na tekmah pa ni pokazal vsega, kar zna: "Sezona se mi ni izšla po načrtih, saj mi skokov s treningov ni uspelo prenesti tudi na tekme." Na Japonskem sta med elito nastopila tudi Robert Hrgota in Matic Kramaršič in predvsem slednji je ponujeno priložnost dobro izkoristil: "Zelo sem zadovoljen, saj sem se na začetku sezone malo izgubil, a zdaj sem še našel občutke in vse skupaj gre na bolje, tudi kondicijsko."

Posebna zgodba je Jernej Damjan, ki se je po lanski sezoni odločil za samostojno pot in vadi pod vodstvom Finca Ari-Pekke Nikkole. Pokazal je, da zna dobro skočiti - v Einsiedelnu je bil po prvi seriji celo drugi -, a za zdaj mu še ne uspe sestaviti dveh dobrih skokov. "Moj prvi cilj letos je bil, da spet najdem prav občutke in dobre skoke, s katerimi lahko dosegam tudi lepe uspehe. To sem dokazal, ampak nikakor mi še ne uspe prikazati dveh dobrih skokov. V teh dveh mesecih do zimske sezone bo moj cilj najti neko konstantnost in odpraviti ta velika nihanja. Vesel pa sem, da če naredim dober skok, sem takoj zraven," je povedal Damjan in dodal, da bo ta čas njegova prioriteta bolj kondicijska vadba kot skoki. Na nadaljevanje sezone se bo pripravljal v Kranju in Beljaku, tik pred zadnjo tekmo poletne VN v Klingenthalu pa bo bržčas nastopil v Liberecu na češkem odprtem državnem prvenstvu, saj mu prireditelji krijejo vse stroške poti, bivanja, treningov in prehrane.

Preostala reprezentanca se bo prav tako pripravljala doma in v Beljaku, 17. septembra se bodo fantje odpravili na tridnevni trening v vetrovnik v Helsinke, pozneje pa še v Innsbruck, je še povedal Zupan.