Take »revije«, ki jih bere Mata, po hišah in kar po cesti ponujajo ljudje, ki človeku sploh ne znajo povedati, kaj pravzaprav je bog, znajo pa dokaj točno izračunati, koliko bi me stalo z njihovo pomočjo rešiti mojo dušo in jo varno pripeljati v topel božji objem. Takih »revij« jaz ne berem, hkrati pa so še tiskane na tako gladkem papirju, da niti za kaj bolj praktičnega niso uporabne.
Če bi Mata bolje poznala teologijo, bi vedela, da bog ni slika na zidu ali »slikanica« o njem, ampak med drugim tudi tisto, kar vsak človek dobrega nosi v svojem srcu. Mata tega nima niti za vzorec, tudi če prebere vse »revije« tega sveta in se nauči vse »teološke« fraze in floskule na pamet.
Če bi Mata vsaj malo poznala pravo (ne »revijalno«) teologijo, bi vedela, da Kristus ni umrl na križu zato, da bi nas s tem enostavno odrešil, temveč zato, da bi nam ob svojem umiranju pokazal pot do odrešitve, ta pot pa je pot odpuščanja. Odpuščanje, Mata, sovraštvo brez razloga do vseh moških, do vseh »nevernikov« in verjetno še do koga, je najbolj zanesljiva pot v pogubo.
Jaz sem razkrival žensko meso in »šaril okrog sponk podrejenih frajl« (da te kap ob taki »besedni klobasi«!) predvsem zato, da bi bilo njim lepo, tistim, ki so me prizadele, sem odpustil, zato bo tudi bog meni odpustil »mesene grehe«, sovraštva pa ne odpušča, ker je sovraštvo pljuvanje na žrtev Kristusa in na njegovo trpljenje. Toliko o Matini šoli teologije.
»Make love not war!« je bila vodilna misel Woodstocka, ki je privedla do konca vojne v Vietnamu, danes pa bi Mata v Sloveniji »v imenu boga« začela klanje moških in normalnih žensk. To ni več za kozlat, to je že najhujša driska! Matej