Matija Pleško je eden od treh igralcev, ki so nastopili že na obeh prejšnjih prvenstvih, poleg njega sta to še Davor Čebron in Sebastijan Škorc. Čeprav ni v prvem planu selektorja, bo na prvenstvu gotovo dobil priložnost, da pokaže svoje znanje in izkušnje.

"Nekako se je izkristalizirala prva postava, a imamo 12 enakovrednih igralcev in verjamem, da bo selektor koristil vse igralce. Vsi bi radi igrali, to je jasno in športno, zagotavljam pa, da ljubosumja med igralci, če bo kdo igral več, drug pa manj, ne bo. Smo homogeno moštvo, pred nami je skupni cilj, to je uvrstitev v drugi krog tekmovanja. Čas je, da vsaj enkrat na prvenstvu zmagamo in verjamem, da smo tega zmožni," je prepričan v kakovost reprezentance Pleško, ki si je v nedeljo s soigralci ogledal košarkarsko tekmo med Slovenijo in Grčijo in bil nad videnim navdušen: "Neverjetno, kakšno podporo z vseh strani imajo košarkarji. Tega v odbojki ni bilo in ne bo nikoli. S tem sem se že zdavnaj sprijaznil. Vsekakor pa si košarkarji to tudi zaslužijo, saj vsi po vrsti igrajo v najboljših klubih ter so pravi zvezdniki. Odbojkarji pa jim nismo prav nič nevoščljivi, na EP jim želimo veliko sreče."

Po besedah nekdanjega kapetana je vzdušje v ekipi dobro, čeprav reprezentante še muči neuspeh na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu. "Zavedamo se, da smo zamudili enkratno priložnost, da se uvrstimo tudi na svetovno prvenstvo. Proti Francozom smo nesrečno izgubili prvi niz, če bi ga dobili, kakor smo drugega, bi se tekma odvila povsem drugače. Toda prepričan sem, da smo neuspeh preboleli, tako da na nas v Izmirju ne bo vplival. Popravili smo igro in smo optimisti. Slovaška in Grčija sta ekipi naše kakovosti, Španci so prvi favoriti skupine, toda menim, da se da tudi njih ob dobrem dnevu premagati," meni Pleško, ki za poraze na prejšnjih prvenstvih krivi pomanjkanje višine in slabši servis:

"Ta nova reprezentanca teh pomanjkljivosti nima. Smo ekipa s povprečno višino, izjema sem samo jaz, ki sem za sodobno odbojko nekoliko premajhen. Z vsemi se lahko kosamo, menim pa, da bo odločal sprejem. Če bomo pri sprejemu dobri, se ni bati. Zavedamo se svojih prednosti in pomanjkljivosti, tekmece dobro poznamo, skrivnosti ni. Če bi morali po treh tekmah domov, bi bil to velik neuspeh."