Poleg tega je Infondu Holdingu dodatnih 54,5 milijona evrov dolgoročnih posojil odobril tudi Center Naložbe, ki je v večinski lasti Kolonela. Skupni finančni dolg družbe po neuradnih ocenah trenutno znaša okoli 150 milijonov evrov, medtem ko ima Infond Holding le še za okoli 30 do 40 milijonov evrov naložb. Glede na dostopne podatke so Infondovi največji upniki družbe iz Skupine Pivovarna Laško, ki so Infondu Holdingu kratkoročno in nezavarovano posodile 54,3 milijona evrov. V prvem polletju je Infond Holding ustvaril kar 17,2 milijona evrov izgube, pri čemer pa ni upoštevane za več kot 140 milijonov evrov izgube, ki so jo povzročile bančne zaplembe.

Podobno kot Infondu Holdingu je tudi Centru Naložbe v letošnjem letu uspelo najeti za 17,1 milijona evrov dolgoročnih posojil, ki so mu jih odobrile družbe iz Skupine Pivovarna Laško. Poleg omenjenih posojil je imel Center Naložbe pri družbah iz Skupine Laško konec junija najetih še za 38,8 milijona evrov kratkoročnih posojil. Bankam je na drugi strani Center Naložbe dolgoval manj kot pet milijonov evrov, neznanim družbam pa še dodatnih 5,3 milijona evrov. Teh sredstev pa Center Naložbe ni potreboval za svoje potrebe, temveč je Infondu Holdingu dolgoročno posodil 54,5 milijona evrov, kratkoročno pa še dodatnih 20 milijonov evrov. Tudi Atka-Prima oziroma Kolonel sta se letos posluževali posojil Centra Naložb, saj je ta svojima "nadrejenima" družbama posodil okoli 3,3 milijona evrov.

Infond Holding in Center Naložbe sta tako konec junija Skupini Pivovarna Laško dolgovala kar 110,2 milijona evrov, okoli četrtina posojil pa je že zapadla, a še ni bila poplačana.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.