Še dobro uro je bilo časa do prvega nastopa izjemnega zagrebškega atletskega spektakla, ko je Primož Kozmus prvič prijel svoje 7,25 kg težko orodje.

"Dobro sem. Niso me izčrpale razno razne obveznosti. Po prihodu iz Berlina sem bil dva dneva v Sloveniji, nato pa sem se odpravil v Medulin, kjer sem imel mir," nas je ogovoril svetovni in olimpijski prvak v metu kladiva. Minute so ob nepozabnih spominih na svetovno prvenstvo v Berlinu, spolu južnoafriške svetovne prvakinje na 800 m Caster Semenye, polfinalnem berlinskem nastopu Sonje Roman in bližajočem se pestrem Kozmusovem urniku hitro minevale. "Koliko je ura? Že pol petih? Moram se ogreti. Tekma bo prava. Konkurenca je najboljša možna," je zaključil Korl, preden je na 30 km oddaljeni tekmi od Brežic začel teči ogrevalni krog.

Če je Kozmus pred ogrevanjem deloval zaspano, pa so ga kmalu ogreli brežiški navijači. Ti so prevladovali v nadaljevanju nabito polnem štadionu. Slovenski rekorder je že v drugi seriji vrgel prek 80 m (80,35), v četrti pa dosegel najboljši rezultat sezone na svetu (81,77). Krisztianu Parsu, pred Berlinom z 18 zmagami neporaženemu metalcu, je Brežičan pokazal, da je na "domačem" terenu letos nepremagljiv, potem ko mu je lani Madžar po olimpijskem naslovu v Zagrebu vzel skalp. Kozmus se je močno približal slovenskemu rekordu (82,30), kako se meče prek 80 m pa je tekmecem, srebrnemu in bronastemu iz Berlina Poljaku Ziolkowskemu in Rusu Zagornjiju, pokazal še v peti (80,70) in predvsem zadnji seriji (81,51) ter vnovič zmagoslavno dvignil roki.

"Dosegel sem izjemen rezultat, publika je bila odlična, najpomembnejše pa je, da sem gladko zmagal. Očitno sem si z naslovom svetovnega prvaka dvignil samozavest, tekmecem pa vlil strah. Veseli me, da sem obdržal raven pripravljenosti, čeprav natanko nisem vedel, kje sem. Tudi v Berlinu sem bil pripravljen za tako dolge mete, a je bila tekma drugačna. V Zagrebu je letelo vsem dlje. Moram pa poudariti, da je nekaj posebnega tekmovati pred tolikšnim številom domačih navijačev, saj se jih je zbralo več kot 200," je vtise strnil Primož Kozmus, ki je navdušil predvsem hrvaške novinarje, ker je odgovarjal v njihovem jeziku, slovenskim pa se po koncu opravičil. Vedno ponosnemu Slovencu se ni bilo treba preveč opravičevati.

Na mitingu šestih svetovnih in osmih olimpijskih prvakov je bila največja zvezdnica domača šampionka skoka v višino Blanka Vlašić (pozdravilo jo je rekordnih 10.000 gledalcev). Splitčanka je na pravem mestu pokazala vso svojo veličino in z novim hrvaškim rekordom 208 cm (drugi rezultat vseh časov) le za cm zaostala za svetovnim rekordom. Svetovna prvakinja je izvedla najboljši skok v karieri, s katerim bi verjetno postavila tudi nov najboljši izid vseh časov, če bi letvico postavila na 210 cm. Nov svetovni mejnik je naskakovala kasneje, a ji podvig ni uspel. Poleg Vlašićeve in Kozmusa pa je najboljši rezultat sezone dosegel tudi suvalec krogle Američan Christian Cantwell (22,16).

Ob Savi sta tekmovala še dva Slovenca, medtem ko se najavljena Pia Tajnikar ni pojavila na štartu, ker si je pred nastopom zvila gleženj. Vnovič je bil slab Matic Osovnikar na 100 m (10,50), medtem ko je suvalec krogle Miran Vodovnik v mali ponovitvi finala SP v Berlinu zasedel sedmo mesto (19,93).