"Na prvo prvenstvo smo odšli pogledat, kako tekmovanje poteka, na drugem smo že imeli rezultatski cilj, ki ga nismo uresničili, trdno verjamem, da bomo zdaj že izkušeni v tretje uspešnejši. Na papirju smo sicer 'outsiderji', kar pa zna biti naša prednost. Vse drugo, kot vsaj ena zmaga, bi bil velik neuspeh," je pred odhodom v Turčijo dejal nekdanji kapetan reprezentance Matija Pleško, ki je kapetanski trak prepustil Tinetu Urnautu.

Reprezentanca je že nekaj časa skupaj, saj je pred 14 dnevi nastopila tudi na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu na Poljskem. Tam je nekoliko razočarala, ne samo rezultatsko, ampak tudi z igro. A kot zagotavlja selektor Gregor Hribar, so po turnirju, ki so ga v konkurenci Poljske, Francije in Slovaške končali na zadnjem mestu, na Kopaoniku v Srbiji kakovostno vadili, tako da naj bi prvenstvo pričakali dobro pripravljeni.

"Stanje je dosti boljše kot pred turnirjem na Poljskem. Na pripravah smo opravili dobro delo, zdaj smo močnejši, bolj uigrani. V kvalifikacijah smo še iskali najboljše rešitve, zdaj imamo vprašanj mnogo manj. Nekako sem našel začetno postavo, čeprav zagotavljam, da bodo imeli prav vsi igralci možnost dokazovanja. Za to bodo imeli veliko priložnosti, še posebej, če se bomo uvrstili v drugi del tekmovanja. Zabetonirati prvo postavo bi bila neumnost, saj bi s tem storil krivico kakšnemu igralcu, lahko pa rečem, da bomo postavo sestavljali tudi na podlagi taktičnih različic in zdravstvenega stanja," je optimistično razpoložen Hribar, ki pa je vendarle izdal, da trenutno osnovo ekipe sestavljajo Jasmin Čuturič, Alen Pajenk, Tine Urnaut, Matej Vidič, Dejan Vinčič, Alen Šket in Sebastijan Škorc.

Kot že rečeno, bo glavni cilj ena zmaga. "Naši nasprotniki so branilci naslova Španci, ki sicer v zadnjem času niso tako prepričljivi kot pred dvema letoma v Rusiji in so ranljivi, Slovaki in Grki. Naše možnosti bodo s tekme v tekmo rasle, saj so Španci najbolj kakovostni, Grki najmanj. Ena zmaga je vsekakor realna želja," je prepričan selektor, ki priznava, da je reprezentanca imela srečo pri žrebu. Ne samo pri predtekmovalni skupini, ampak tudi v morebitnem nadaljevanju prvenstva. Skupina C se namreč križa s skupino A, v kateri so Poljska, Turčija, Nemčija in Francija. Z izjemo Poljske so vse reprezentance premagljive.

"Glede na to, da na velikih tekmovanjih nimamo niti ene zmage, bi bilo prepotentno, če bi ocenjevali druge skupine in tehtali o možnostih za nadaljnje tekme. Naša obveza bo ena zmaga v predtekmovalni skupini, o morebitnih naslednjih tekmecih bomo razmišljali, ko bo, če sploh bo, čas za to," je previden Hribar, ki pa je na eno oko vendarle "poškilil" tudi proti skupini A. "Dejstvo je, da sistem tekmovanja moštvu, ki iz skupine prinese maksimalno število točk, omogoča velike možnosti za visoko uvrstitev. V predtekmovalni skupini imamo premagljive reprezentance, enako velja za Francijo," so selektorjeve besede, ki nakazujejo na to, da se igralci zavedajo, da se lahko prebijejo zelo visoko. Zato pa bodo morali pokazati vse svoje znanje in še več, športna sreča pa prav tako ne bo smela izostati.

Da se trenutno stanje v ekipi ne more primerjati s tistim, ki je bilo v kvalifikacijah za SP, se strinja tudi Urnaut: "Za Poljsko smo se prepozno zbrali, 14 dni priprav je bilo premalo. Proti ekipam, ki so igrale v evropski in svetovni ligi, nismo imeli pravih možnosti. Zdaj smo popravili igro v bloku in v obrambi, kar sta bila naša najslabša elementa. Žreb je ugoden in na nas je, da ga izkoristimo. Ena zmaga ne bi smela biti težava."