Slovenska četverica je uresničila tisto, kar si je želela že na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu in na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Münchnu, ko je omenjena četverica, ki skupaj vesla šele tri sezone, osvojila četrto in peto mesto. V Poznanu je četverec brez krmarja spet osvojil kolajno, že 16. slovensko na svetovnih prvenstvih, skupno pa 21. na velikih tekmovanjih v zadnjih 21 letih po Seulu 1988, ko sta z zbiranjem slovenskih veslaških kolajn na olimpijskih igrah začela Sadik Mujkič in Bojan Prešeren v dvojcu brez krmarja.

Pot do odličja nikakor ni bila lahka. Slovenska četverica je tekmo dobro začela, a že po 500 metrih so nekoliko ušli Avstralci, kasneje so se jim v vodstvu pridružili Britanci, v ozadju pa so se Belorusi, Slovenci, Čehi in Francozi enakovredno merili za tretje mesto. V nadaljevanju so vodstvo trdno prevzeli Britanci in ga niso več izpustili iz rok, na drugem mestu so bili Avstralci, vse do zaključnega šprinta pa so se ostale štiri ekipe merile za bron, pri čemer je bila Slovenija vseskozi v zelo dobrem položaju, a je morala blejsko-mariborska četverica vse do zadnjih metrov finiširati za kolajno. Edini, ki so na koncu še nekako uspeli držati slovenski ritem, pa so bili Čehi, ki so osvojili najbolj nehvaležno četrto mesto.

"Naš cilj je bil držati prvi dve posadki - Angleže in Avstralce. To nam ni najbolje uspevalo, ampak kljub temu smo obdržali tisti minimalni stik, na koncu pa smo tudi vedeli, da bo odločal finiš. Tako je vedno na tako velikih tekmah in tokrat nam je finiš zelo dobro uspel. Super smo odveslali in rezultat je tu," je po tekmi povedal Rok Kolander, ki je odličje enakega leska osvojil že na SP leta 2001 v Luzernu, takrat skupaj z Milanom Janšo, Janijem Klemenčičem in Matejem Prelogom. "Lahko rečem samo super, mi smo presrečni. Končno nam je uspelo osvojiti tako želeno kolajno. Dali smo vse od sebe, odveslali smo vrhunsko in kolajna je naša. Za obe kolajni, tako za prvo iz Luzerna kot za to, sem zelo vesel. Resda je med obema preteklo nekaj let, morda je zato ta toliko slajša," je še dejal Kolander.

"Tako sem srečen, da to težko opišem. Trdo smo delali za to, ne samo tri leta, ampak na tem se je gradilo že leta prej, zato mislim, da smo si kolajno zaslužili in da je bil to naš dan. Dirka se je začela odločati po 1000 metrih tako kot ponavadi, pred tem smo bili kar poravnani. Nismo se zanašali le na finiš, vendar nam je ta tako dobro uspel, da smo presenetili ostale," pa je bil svoje prve kolajne s SP vesel najmlajši član četverca Rok Rozman.

Med dvojnimi dvojci Luka in Jan Špik nista pokazala najboljše letošnje vožnje. Po dobrem uvodu in vodstvu na 500 metrih sta skozi sredino začela popuščati, bila 500 metrov pred ciljem že v položaju za zaključni finiš, a so jima po 100 metrih ušle reprezentance Nemčije, Estonije, Francije in Nove Zelandije, ki so same odločale o kolajnah. Zmagala sta Nemca.

"Štartala sva dobro. Tekma se je začela tako, kot sem pričakoval, torej zelo hitro. Potem pa se je spet pojavila napaka, ki sva jo delala že med sezono v Luzernu in slabo odveslala drugi del proge. V prihodnosti je to zadeva, ki jo bo treba izničiti. Zakaj do tega konkretno pride, še ne vemo, a tudi peto mesto na SP je solidna uvrstitev. Malo naju 'matra' le to, da je bil slabši finalni nastop, v katerega vlagaš največ upov. Ta nastop malo pokvari sliko celotnega prvenstva, saj so bile predtekme in polfinale v redu, tokrat pa je v drugem delu prišlo do nepotrebnega padca ritma," je dejal Luka Špik. sta