Potem ko se je lani prvič uvrstil v reprezentanco, je letos postal kanuist številka ena v Sloveniji, saj se je na evropskem prvenstvu prebil v finale (10. mesto), v svetovnem pokalu pa je osvojil drugo mesto v skupnem seštevku. Dobro formo pred vrhuncem letošnje sezone - svetovnim prvenstvom od 9. do 13. septembra v Seu d'Urgellu v Španiji - je potrdil še z drugim mestom na tekmi Slovenia Open v Tacnu, generalki za svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Ljubljana na brzicah Save pod obronki Šmarne gore.

Kje je skrivnost vašega velikega napredka v primerjavi z lansko sezono?

Začel sem izkoriščati talent, ki mi ga je v zibko položila mati narava. Hiter sem bil že doslej, a sem imel preveč dotikov vrat, zato je letos velik poudarek na zanesljivosti. Skrivnost je v veliko treninga na divji vodi, kjer se včasih dobesedno igram, ko preizkušam, kako prevoziti vrata.

Pred sezono ste imeli veliko težav zaradi bolečin v hrbtu, zato niste mogli trenirati na vso moč.

Moram potrkati po lesu. Bolečine so izginile, o težavah s hrbtom sploh ne razmišljam več. Delam veliko vaj za raztezanje.

S kakšnimi občutki odhajate na svetovno prvenstvo na progo, kjer so bili boji za kolajne med olimpijskimi igrami leta 1992 v Barceloni?

Letošnja sezona lepo teče. Občutek imam, da bo to trajalo še na svetovnem prvenstvu. Kar bo manj od finala, bom pospremil z nezadovoljstvom. Pred začetkom sezone niti v sanjah nisem pomislil, da bo tako uspešna. Na evropskem prvenstvu in treh tekmah svetovnega pokala sem spoznal, da sem lahko enakovreden najboljšim. Resnično sem dobro pripravljen, le treme se bo treba še znebiti. Ker bo samo zaradi mene šlo v Španijo najmanj deset navijačev, jih ne smem razočarati.

Veliko pozornosti ste namenili spoznavanju proge pod Pirineji.

Potem ko smo na njej že trenirali, bom imel od ponedeljka naprej deset dni časa za sklepne priprave, da naštudiram vse pasti. Proga je nekoliko ožja kot ostale, a če imaš dovolj časa za trening, se nanjo navadiš tako, kot na vse ostale na svetu. Ko smo bil zadnjič v Seu d'Urgellu, sem se na progi super počutil. Vse je bilo po mojem okusu.

Po evropskem prvenstvu je padla stava, da vas bo Kajakaška zveza Slovenije nagradila s prenosnim računalnikom, ki ga še nimate, če se na svetovnem prvenstvu uvrstite do osmega mesta.

Ne bom se obremenjeval z rezultatom in uvrstitvijo, ki mi prinese računalnik, ampak le s svojimi vožnjami, da bodo popolne.

Ste študent višje elektrotehniške šole. Kako je poskrbljeno za materialno plat vaše kariere?

Ker imam osebne pokrovitelje, glede opreme, kot so čelada, čolni, oblačila..., ni težav. Manjka mi denarja za moj prosti čas, zato si želim, da bi z dobrimi rezultati prišel do službe za športnike na enem izmed ministrstev.

Kaj počnete v prostem času?

Vse, kar je povezano z vodo. Sem človek narave. Velikokrat odidem v Bovec, ker je oblilo možnosti za adrenalinske aktivnosti. Pozimi se sproščam z deskanjem na snegu, pa tudi Šmarna gora ponuja veliko izzivov.

Vaš vzornik je slovaški super šampion Michael Martikan.

Ker je izvrsten tekmovalec, po tekmi analiziram vsako njegovo vožnjo. Vsakič pokaže nekaj novega, zato se lahko veliko naučim. To je celo nujno, ker veslam v njegovem modelu čolna, zato moram posnemati tudi njegovo tehniko, ki je nekaj posebnega.