Podarjeni predmeti bodo obogatili že do zdaj dragoceno in bogato zbirko Kobariškega muzeja. "Gre za kratkocevne in dolgocevne revolverje, puške, bajonete in sablje. Najstarejša puška je bila izdelana davnega leta 1867. Predmeti izvirajo iz hišnih preiskav in kraj. Prav tako gre za orožje, ki ga prinesejo na policijske postaje občani. Pri policiji smo se odločili, da bomo zgodovinsko orožje podarili muzejem, namesto da bi ga uničili. Uporabno orožje tudi odprodamo," je povedal Franc Sablič, ki je tudi predsednik komisije za razvrščanje zaseženega, najdenega in izročenega orožja pri generalni policijski upravi.

Po besedah Jožeta Šerbca gre za dragocene kose, ki bodo v večini našli mesto v stalni zbirki in bodo na ogled obiskovalcem. Nekatero orožje bo obogatilo muzejske depoje. "V naši zbirki je največ predmetov iz prve svetovne vojne, ki smo jih ob ustanovitvi prejeli iz Tolminskega in Goriškega muzeja. Veliko predmetov smo dobili iz zasebnih zbirk. Predmete nam ljudje še vedno prinašajo, saj tako mnoge stvari rešimo pred propadom. Vsak eksponat, ki ga prejmemo v hranjenje, natančno popišemo. Tudi v prihodnje bomo z veseljem sprejemali v dar predmete in tako še popestrili našo zbirko," je dodal Jože Šerbec.

Franc Sablič je še povedal, da bodo prihodnje dni okoli 30 kosov orožja iz druge svetovne vojne podarili Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani.